Trzy powody, dla których warto codziennie zjeść jabłko
Smaczne, łatwo dostępne, a do tego bardzo zdrowe!
Wystarczy przez 4 tygodnie zjadać codziennie 1 jabłko, by poziom tzw. złego cholesterolu we krwi obniżył się o 40 proc. A im mniej go w układzie krążenia, tym bardziej elastyczne i odporne na miażdżycę tętnice. Naukowcy podają, że takich efektów nie powodują nawet specjalne antymiażdżycowe kapsułki z tzw. polifenolami.
Zbadano, że jabłko to jeden z pokarmów, które mogą korzystnie wpływać na nastrój. Naukowcy sprawdzają, jaki dokładnie składnik to sprawia.
Zawarty w skórce owocu kwas ursolowy sprawia, że komórki nowotworowe zostają odcięte od swojego pożywienia (tzw. glutaminy pochodzącej np. z mięśni). Działanie to jest jeszcze silniejsze, gdy jedzenie jabłka połączy się ze stosowaniem kurkumy (np. jako przyprawy do obiadu) oraz wypijaniem kieliszka czerwonego wina.