Reklama

Trzy powody, dla których warto codziennie zjeść jabłko

Smaczne, łatwo dostępne, a do tego bardzo zdrowe!

Owoc ten to naturalny lek antymiażdżycowy

Wystarczy przez 4 tygodnie zjadać codziennie 1 jabłko, by poziom tzw. złego cholesterolu we krwi obniżył się o 40 proc. A im mniej go w układzie krążenia, tym bardziej elastyczne i odporne na miażdżycę tętnice. Naukowcy podają, że takich efektów nie powodują nawet specjalne antymiażdżycowe kapsułki z tzw. polifenolami. 

Antydepresyjna przekąska

Zbadano, że jabłko to jeden z pokarmów, które mogą korzystnie wpływać na nastrój. Naukowcy sprawdzają, jaki dokładnie składnik to sprawia. 

To też pogromca raka prostaty

Zawarty w skórce owocu kwas ursolowy sprawia, że komórki nowotworowe zostają odcięte od swojego pożywienia (tzw. glutaminy pochodzącej np. z mięśni). Działanie to jest jeszcze silniejsze, gdy jedzenie jabłka połączy się ze stosowaniem kurkumy (np. jako przyprawy do obiadu) oraz wypijaniem kieliszka czerwonego wina.

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy