Reklama

Trzy prozdrowotne syropy

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na infekcje. Co zrobić, żeby cała rodzina cieszyła się dobrym zdrowiem?

Proponujemy trzy domowe syropy, które wspomagają odporność. Są zrobione z warzyw, które każdy doskonale zna: buraka, pora i cebuli.

Buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczącej dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia.

Witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, przeciwutleniacze, flawonoidy czy kwas foliowy, to tylko niektóre atuty buraczanego syropu. Znakomicie zapobiegnie sezonowym infekcjom.

Reklama

Przygotowanie syropu w domowych warunkach nie jest skomplikowane. Wystarczy, że umytego i obranego buraka pokroimy drobno, umieścimy w miseczce, a następnie zasypiemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła.

Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie, nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę. Buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczącej dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia.


Syrop z pora

Odkrój zieloną łodygę i zostaw białą część pora. Pokrój ją w plastry, następnie ułóż w szklanym naczyniu, najlepiej zwykłym słoiku. Posyp cukrem, lub miodem i odstaw w ciemne miejsce. Zakręć szczelnie słoik. Po 24 godzinach można zacząć wypijać syrop. Dorośli mogą pić po jednej łyżce stołowej 4 razy dziennie. Dzieciom podajmy małą łyżeczkę raz dziennie.  


Syrop z cebuli

Ma wiele prozdrowotnych właściwości, ze względu na związki siarki, które zawiera cebula. Wspomagają one odporność organizmu, mają również silne działanie bakteriobójcze. Aby przygotować syrop, posiekaj trzy duże cebule, włóż do słoiczka i zasyp trzema łyżkami cukru. Gdy cebula puści sok, przepuść go przez gazę. Syrop pij trzy razy dziennie po jednej łyżce. Nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też złagodzi kaszel. Jest bezpieczny nie tylko dla dzieci, ale też kobiet w ciąży.   

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe syropy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy