Trzy składowe diety dla zdrowych oczu

article cover
123RF/PICSEL

Trzy składowe diety dla zdrowych oczu

Analogowe telefony nie pozwalały na przeglądanie internetu i skrzynki mailowej, nikt nie czuł się zobligowany do odpowiadania na wiadomość natychmiast po jej otrzymaniu. Świat się zmienia, ale wydolność naszych oczu jest ograniczona. Nie obciążajmy ich bez umiaru. Róbmy przerwy w pracy, by popatrzeć w dal, za okno. Włączmy też świadomie do jadłospisu produkty, dzięki którym wzmocnimy wzrok. Co służy oczom?
Analogowe telefony nie pozwalały na przeglądanie internetu i skrzynki mailowej, nikt nie czuł się zobligowany do odpowiadania na wiadomość natychmiast po jej otrzymaniu. Świat się zmienia, ale wydolność naszych oczu jest ograniczona. Nie obciążajmy ich bez umiaru. Róbmy przerwy w pracy, by popatrzeć w dal, za okno. Włączmy też świadomie do jadłospisu produkty, dzięki którym wzmocnimy wzrok. Co służy oczom? 123RF/PICSEL
Luteina Luteina odpowiada za ostrość widzenia, umożliwia czytanie, rozpoznawanie twarzy i kolorów. Chroni oczy przed promieniowaniem UV. Niedobory luteiny mogą doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, jaskry, zaćmy czy retinopatii cukrzycowej. Najlepszym źródłem luteiny są zielone warzywa, takie jak: natka pietruszki, jarmuż, szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Ważne, by serwować je w jednym posiłku z dobrej jakości tłuszczem roślinnym, który zwiększy przyswajalność luteiny. Ewa Koza, mamsmak.com
Luteina Luteina odpowiada za ostrość widzenia, umożliwia czytanie, rozpoznawanie twarzy i kolorów. Chroni oczy przed promieniowaniem UV. Niedobory luteiny mogą doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, jaskry, zaćmy czy retinopatii cukrzycowej. Najlepszym źródłem luteiny są zielone warzywa, takie jak: natka pietruszki, jarmuż, szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Ważne, by serwować je w jednym posiłku z dobrej jakości tłuszczem roślinnym, który zwiększy przyswajalność luteiny. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Beta-karoten Obok poprawy odporności i korzystnego wpływu na kondycje skóry beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, hamuje rozwój zespołu suchego oka, zapobiega uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Wpływa na lepsze widzenie po zmroku. W beta-karoten obfitują warzywa i owoce w ciepłych kolorach: od żółci, przez pomarańcz po czerwień. Sięgajmy zatem po dynię, marchew, pomidory, paprykę, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie i morele.
Beta-karoten Obok poprawy odporności i korzystnego wpływu na kondycje skóry beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, hamuje rozwój zespołu suchego oka, zapobiega uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Wpływa na lepsze widzenie po zmroku. W beta-karoten obfitują warzywa i owoce w ciepłych kolorach: od żółci, przez pomarańcz po czerwień. Sięgajmy zatem po dynię, marchew, pomidory, paprykę, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie i morele. 123RF/PICSEL
Antocyjany Antocyjany – fioletowe, czerwone i niebieskie barwniki, które odpowiadają za piękne kolory warzyw i owoców, mają pozytywny wpływ na kondycję narządu wzroku. Antocyjany działają ochronnie na naczynia krwionośne, usprawniają przepływ krwi, stymulują wytwarzanie rodopsyny, dzięki której możliwe jest widzenie po zmroku. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zapobiegają na przykład infekcjom spojówek. Znajdziemy je między innymi w czerwonej kapuście, bakłażanie, truskawkach, jeżynach, borówkach, porzeczkach, ciemnych winogronach, wiśniach, czereśniach i śliwkach.
Antocyjany Antocyjany – fioletowe, czerwone i niebieskie barwniki, które odpowiadają za piękne kolory warzyw i owoców, mają pozytywny wpływ na kondycję narządu wzroku. Antocyjany działają ochronnie na naczynia krwionośne, usprawniają przepływ krwi, stymulują wytwarzanie rodopsyny, dzięki której możliwe jest widzenie po zmroku. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zapobiegają na przykład infekcjom spojówek. Znajdziemy je między innymi w czerwonej kapuście, bakłażanie, truskawkach, jeżynach, borówkach, porzeczkach, ciemnych winogronach, wiśniach, czereśniach i śliwkach. 123RF/PICSEL
Dlaczego coraz więcej dzieci ma problem z krótkowzrocznością, a młodzi dorośli i osoby w wieku średnim coraz częściej borykają się z chorobami oczu dotykającymi dotąd seniorów? Żaden z naszych dziadków czy rodziców nie spędzał tak długich godzin, jak my, z nosem przyklejonym naprzemiennie do komputera lub smartfona.
Dlaczego coraz więcej dzieci ma problem z krótkowzrocznością, a młodzi dorośli i osoby w wieku średnim coraz częściej borykają się z chorobami oczu dotykającymi dotąd seniorów? Żaden z naszych dziadków czy rodziców nie spędzał tak długich godzin, jak my, z nosem przyklejonym naprzemiennie do komputera lub smartfona. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?