Tych produktów lepiej z sobą nie łączyć
Co zrobić żeby uzyskać maksimum prozdrowotnych właściwości z pokarmów, które spożywamy? Nie wystarczy kupować produktów ze sprawdzonego źródła. Trzeba jeszcze widzieć, co z czym łączyć.
Jajko sadzone i ziemniaki
Okazuje się, że to połączenie, choć smaczne, nie jest dobre dla zdrowia. Zawarte w ziemniakach szczawiany utrudniają pozyskiwanie wapnia i żelaza obecnego w jajkach.
Pomidory? Bez twarożku
Pomidory zawierają liczne kwasy - cytrynowy, jabłkowy i kumarynowy, które łączą się z wapniem obecnym w twarogu.
Powstają w ten sposób nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach mogą powodować dyskomfort i ból.
Ogórek i pomidor też nie są dobrym połączeniem.
Świeży ogórek najlepiej jadać solo. Zawarta w nim askorbinaza niszczy bowiem witaminę C, obecną nie tylko w pomidorach, ale też papryce, kapuście czy brokułach.
Cenne żelazo
Gdzie go szukać? W jakiej postaci będzie dla nas najkorzystniejsze? Niestety, to z roślin jest gorzej przyswajalne, dlatego jarzyny, surówki oraz kasze warto podawać z mięsem. Białko zwierzęce bowiem, polepsza wchłanianie żelaza z roślin. Z kolei przyswajanie żelaza z mięsa czy zbóż zwiększy witamina C.
Nie warto łączyć morskich ryb z kalafiorem, kapustą, brokułem czy brukselką. Tracimy wtedy część cennego jodu, który znajduje się w rybach.
***Zobacz także***