Reklama

Reklama

Tych produktów lepiej z sobą nie łączyć

Co zrobić żeby uzyskać maksimum prozdrowotnych właściwości z pokarmów, które spożywamy? Nie wystarczy kupować produktów ze sprawdzonego źródła. Trzeba jeszcze widzieć, co z czym łączyć.

Jajko sadzone i ziemniaki

Reklama

Okazuje się, że to połączenie, choć smaczne, nie jest dobre dla zdrowia. Zawarte w ziemniakach szczawiany utrudniają pozyskiwanie wapnia i żelaza obecnego w jajkach.

Pomidory? Bez twarożku

Pomidory zawierają liczne kwasy - cytrynowy, jabłkowy i kumarynowy, które łączą się z wapniem obecnym w twarogu.

Powstają w ten sposób nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach mogą powodować dyskomfort i ból.

Ogórek i pomidor też nie są dobrym połączeniem.

Świeży ogórek najlepiej jadać solo. Zawarta w nim askorbinaza niszczy bowiem witaminę C, obecną nie tylko w pomidorach, ale też papryce, kapuście czy brokułach.

Cenne żelazo  

Gdzie go szukać? W jakiej postaci będzie dla nas najkorzystniejsze? Niestety, to z roślin jest gorzej przyswajalne, dlatego jarzyny, surówki oraz kasze warto podawać z mięsem. Białko zwierzęce bowiem, polepsza wchłanianie żelaza z roślin. Z kolei przyswajanie żelaza z mięsa czy zbóż zwiększy witamina C.

Nie warto łączyć morskich ryb z kalafiorem, kapustą, brokułem czy brukselką. Tracimy wtedy część cennego jodu, który znajduje się w rybach.  

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje