Uciążliwe zaparcia
Ciąża to nie tylko pasmo wzruszeń i cudowny czas w życiu przyszłej mamy, ale często też kumulacja różnych, mniejszych lub większych przypadłości, także tych uznawanych przez niektórych za „wstydliwe”, jak m.in. zaparcia.
Nieregularne wypróżnienia, gazy oraz uczucie ciężkości w jelitach często towarzyszą ciężarnym. Powiększająca się macica uciska jelita, których praca w takich warunkach jest utrudniona. Sam proces wydalania zwalnia, ponieważ mięśniówka jelit, która kurczy się i rozkurcza, by treść pokarmowa mogła przesuwać się dalej, rozluźnia się pod wpływem progesteronu. Ma to oczywiście swoje biologiczne uzasadnienie, bowiem dzięki temu składniki odżywcze zawarte w pokarmie będą wchłaniać się dłużej, a więc na tym dziecko skorzysta; otrzyma więcej składników odżywczych.
Wynikające z tego dolegliwości trawienne mogą uprzykrzyć kobiecie codzienne funkcjonowanie. Ratunkiem może okazać się włączenie do jadłospisu większej ilości błonnika, np. dzięki spożywaniu ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa bez polepszaczy, gotowanych warzyw, naturalnych płatków zbożowych (np. górskich owsianych). Osobom zmagającym się z zaparciami poleca się zaczynać dzień od szklanki ciepłej wody z plastrem cytryny oraz przyjmowania w ciągu dnia większej ilości płynów. Najlepiej wody lub soków warzywnych. Napoje gazowane mogą nasilić omawianą dolegliwość, zresztą nie są polecane ciężarnym. Dietetycy zalecają też wstawanie od stołu zanim poczuje się sytość, bo przejadanie się czy niesławne "jedzenie za dwoje" może tylko zaszkodzić. Równie bezzasadne i potencjalnie nasilające zaparcia jest nawykowe zwlekanie z pójściem do toalety.