Ustalono, kto nie powinien jeść mandarynek. Mogą być bardzo niebezpieczne
Mandarynki największą popularnością w Polsce cieszą się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiamy je jeść, bo szybko się obierają, są słodkie i soczyste. Mimo że zaleca się ich jedzenie ze względu na wiele witamin i składników odżywczych, spożycie mandarynek może mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Kto zatem nie powinien ich jeść?
Każdy owoc czy warzywo kupowane w sklepie - bez względu na pochodzenie należy dokładnie umyć - to zalecenie powtarza się nam już od najmłodszych lat. Wiele osób jednak wychodzi z założenia, że bez sensu to robić, skoro i tak skórka z zanieczyszczeniami ląduje w koszu. Nic bardziej mylnego.
Naukowcy udowodnili, że niebezpieczne związki z zewnętrznej warstwy owoców czy warzyw mogą przenieść się do miąższu podczas obierania i wywoływać niepożądane skutki - m.in. alergie czy zatrucia pokarmowe. Tak właśnie jest również w przypadku mandarynek, czyli owoców eksportowanych z ciepłych regionów świata. Co więcej, z tego też względu jedzenie mandarynek odradza się pewnej grupie osób.
Czytaj również: Jakie mandarynki wybrać? Tak poznasz te najsłodsze Porady
Mandarynki, które trafiają do polskich sklepów najczęściej importuje się z Hiszpanii czy Portugalii. Zwykle są zrywane jeszcze niedojrzałe, a proces, w którym stają się gotowe do spożycia następuje w skrzynkach podczas transportu. Wtedy też muszą być odpowiednio zabezpieczone, by nie uległy zepsuciu. Eksporterzy używają w tym celu specjalnych substancji pochodzenia naturalnego - m.in. miodu pszczelego, wosku carnauba czy szelaku. Mimo iż są nieszkodliwe, kontakt z tymi związkami może w niektórych przypadkach wywołać reakcje alergiczne czy stany zapalne w organizmie.
Należy też zaznaczyć, że owoce te poddawane są opryskom grzybobójczym, które zawierają silnie rakotwórcze substancje. Jak dowodzą wyniki badań, mogą ona nawet uszkadzać układ nerwowy i powodować bezpłodność. Dlatego też przed zjedzeniem mandarynek czy innych owoców, konieczne jest dokładne ich umycie.
Mandarynki, które możemy jeść bez obaw poza umyciem pod bieżącą wodą, warto też wyszorować szczoteczką z użyciem płynu do naczyń i opłukać gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się zanieczyszczeń i resztek trujących preparatów ze skórki.
Czytaj też: Co warto widzieć o mandarynkach?
Mandarynki poza doskonałym smakiem oferują również mnóstwo dobroczynnych składników. Są bogactwem:
- witaminy C - wzmacniającej odporność
- witaminy A - znakomicie wpływającej na wzrok oraz kości
- witamin z grupy B
- kwasu foliowego
- magnezu
- wapnia
Ponadto cytrusy te są źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.
Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby mające problemy z zaparciami czy nawracającymi infekcjami pęcherza. Co więcej, za sprawą nobiletyny zapobiegają gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, a tym samym minimalizują ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę.
Mimo wielu zalet i wspaniałych właściwości zdrowotnych jakie mają mandarynki, jak i inne cytrusy, nie są zalecane w diecie kobiet ciężarnych - jeśli już to w niewielkich ilościach. Ma to związek ze wspomnianymi wcześniej alergiami, które mogą pojawić się po ich zjedzeniu. Ponadto z mandarynek powinny zrezygnować osoby, mające tendencję do nawracającej zgagi - owoce te mogą bowiem spotęgować nieprzyjemne pieczenie w przełyku.