Reklama

Ustalono, kto nie powinien jeść mandarynek. Mogą być bardzo niebezpieczne

Mandarynki największą popularnością w Polsce cieszą się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiamy je jeść, bo szybko się obierają, są słodkie i soczyste. Mimo że zaleca się ich jedzenie ze względu na wiele witamin i składników odżywczych, spożycie mandarynek może mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Kto zatem nie powinien ich jeść?

Każdy owoc czy warzywo kupowane w sklepie  - bez względu na pochodzenie należy dokładnie umyć - to zalecenie powtarza się nam już od najmłodszych lat. Wiele osób jednak wychodzi z założenia, że bez sensu to robić, skoro i tak skórka z zanieczyszczeniami ląduje w koszu. Nic bardziej mylnego. 

Naukowcy udowodnili, że niebezpieczne związki z zewnętrznej warstwy owoców czy warzyw mogą przenieść się do miąższu podczas obierania i wywoływać niepożądane skutki - m.in. alergie czy zatrucia pokarmowe. Tak właśnie jest również w przypadku mandarynek, czyli owoców eksportowanych z ciepłych regionów świata. Co więcej, z tego też względu jedzenie mandarynek odradza się pewnej grupie osób.

Reklama

Czytaj również: Jakie mandarynki wybrać? Tak poznasz te najsłodsze Porady

Dlaczego mandarynki mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia?

Mandarynki, które trafiają do polskich sklepów najczęściej importuje się z Hiszpanii czy Portugalii.  Zwykle są zrywane jeszcze niedojrzałe, a proces, w którym stają się gotowe do spożycia następuje w skrzynkach podczas transportu. Wtedy też muszą być odpowiednio zabezpieczone, by nie uległy zepsuciu. Eksporterzy używają w tym celu specjalnych substancji pochodzenia naturalnego - m.in. miodu pszczelego, wosku carnauba czy szelaku. Mimo iż są nieszkodliwe, kontakt z tymi związkami może w niektórych przypadkach wywołać reakcje alergiczne czy stany zapalne w organizmie.

Należy też zaznaczyć, że owoce te poddawane są opryskom grzybobójczym, które zawierają silnie rakotwórcze substancje. Jak dowodzą wyniki badań, mogą ona nawet uszkadzać układ nerwowy i powodować bezpłodność. Dlatego też przed zjedzeniem mandarynek czy innych owoców, konieczne jest dokładne ich umycie.

Co należy zrobić przed zjedzeniem mandarynki?

Mandarynki, które możemy jeść bez obaw poza umyciem pod bieżącą wodą, warto też wyszorować szczoteczką z użyciem płynu do naczyń i opłukać gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się zanieczyszczeń i resztek trujących preparatów ze skórki.

Czytaj też: Co warto widzieć o mandarynkach?

Dlaczego warto jeść madarynki?

Mandarynki poza doskonałym smakiem oferują również mnóstwo dobroczynnych składników. Są bogactwem:

  • witaminy C - wzmacniającej odporność
  • witaminy A - znakomicie wpływającej na wzrok oraz kości
  • witamin z grupy B
  • kwasu foliowego
  • magnezu 
  • wapnia

Ponadto cytrusy te są źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.

Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby mające problemy z zaparciami czy nawracającymi infekcjami pęcherza. Co więcej, za sprawą nobiletyny zapobiegają gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, a tym samym minimalizują ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę.

Kto nie powinien jeść mandarynek?

Mimo wielu zalet i wspaniałych właściwości zdrowotnych jakie mają mandarynki, jak i inne cytrusy, nie są zalecane w diecie kobiet ciężarnych - jeśli już to w niewielkich ilościach. Ma to związek ze wspomnianymi wcześniej alergiami, które mogą pojawić się po ich zjedzeniu. Ponadto z mandarynek powinny zrezygnować osoby, mające tendencję do nawracającej zgagi - owoce te mogą bowiem spotęgować nieprzyjemne pieczenie w przełyku. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mandarynki | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy