Uwaga na witaminy w pastylkach!

Nadmiar witamin może przynieść więcej szkody niż pożytku - alarmują amerykańscy naukowcy. Dotyczy to jedynie sztucznych preparatów. Ich zażywanie nie zmniejsza ryzyka zachorowania na niektóre choroby, a nadużywanie może niekiedy nawet to ryzyko zwiększyć.

INTERIA.PL

Jeszcze niedawno naukowcy sądzili, że przesada w stosowaniu odżywek to co najwyżej marnowanie pieniędzy. Z opublikowanych rezultatów badań wynika jednak, że straty mogą być dużo większe.

Naukowcy zwracają także uwagę, że przedawkować witaminy jest teraz znacznie łatwiej niż kiedyś, ponieważ wiele produktów spożywczych jest już sztucznie wzbogacanych.

Naukowcy twierdzą, że najlepiej dostarczać witamin i wszelkich innych mikroelementów w sposób naturalny: jedząc warzywa i owoce.

RMF
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas