Uwielbiane produkty lipca
Lipcowe stragany dosłownie uginają się pod ciężarem darów natury. Dobrze wiedzieć, owoce których roślin będą dla nas najkorzystniejsze, bo poza smakiem mają szereg właściwości zdrowotnych. Masz kłopoty z tarczycą – sięgnij po czereśnie, borykasz się z anemią – najlepsze będą bób i truskawki.
Siódmy miesiąc roku jest najbardziej szczodry, owocuje wszystkimi kolorami tęczy. Lato to doskonały czas, by wzmocnić organizm witaminami i minerałami. To także najlepszy moment na rozkoszowanie się ich smakiem.
Bób - stymuluje produkcję krwinek czerwonych
Bób obfituje w szereg witamin i składników mineralnych, wśród których na szczególną uwagę zasługują kwas foliowy i żelazo. Oba składniki są niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich komórek organizmu. Ich niewystarczająca podaż skutkuje rozwojem anemii niedoborowej i jest poważnym zagrożeniem dla pracy serca i mózgu, które najmocniej ucierpią na niedotlenieniu.
Truskawki - antidotum na anemię
Małe, słodkie owoce mają niepowtarzalny pakiet witamin i minerałów, dzięki czemu są rekomendowane osobom borykającym się z anemią. Z uwagi na wysoką zawartość wody doskonale gaszą pragnienie, a dzięki zawartości witaminy C wzmacniają system odpornościowy.
Czereśnie - zdrowa tarczyca
Wyróżnia je wysoka zawartość jodu, pierwiastka, którego pozyskanie z produktów spożywczych nie jest łatwe. Jod ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy tarczycy, dlatego korzystajmy z sezonu na czereśnie.
Wiśnie - silne serce
Owoce, które kocha nasze serce. Znajdziemy w nich aż cztery korzystne składniki: antocyjany, potas, witaminę C i błonnik, dzięki którym wiśnie uszczelniają naczynia krwionośne, wzmacniają i odtruwają serce, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz redukują poziom złego cholesterolu.
Maliny - synonimem sił witalnych
Medycyna ludowa od wieków chwali ich działanie lecznicze. Nie bez powodu o pięknej, zdrowej dziewczynie zwykło się mówić "dziewczyna jak malina". Maliny sprzyjają dobrej pracy przewodu pokarmowego, łagodzą bóle miesiączkowe, działają przeciwnowotworowo, pomagają łagodzić objawy przeziębienia.
Czerwona i czarna porzeczka - wsparcie metabolizmu
Różnią się nie tylko kolorem. Choć obie wspierają procesy metaboliczne, warto korzystać z ich właściwości świadomie, bo pomogą w skrajnie różnych sytuacjach. Czerwona porzeczka to dobry wybór przy leniwych jelitach i skłonności do zaparć. Czarna z kolei pomoże opanować biegunkę.
Agrest - zdrowe oczy
Agrest powinni zaprosić do jadłospisu wszyscy, którzy godzinami przesiadują przy komputerze, mole książkowe i fani wielogodzinnych seansów filmowych. Agrest jest skarbnicą luteiny, która wspiera pracę narządu wzroku.
Jeżyny - działanie antynowotworowe
Choć jeżyny owocują jeszcze w październiku, to ich najwcześniejsze odmiany raczą nas swoimi owocami już końcem lipca. Z uwagi na bogactwo silnych antyoksydantów, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej.
Jagody - poprawiają widzenie po zmierzchu
Pyszne granatowe owoce borówki, znane jako jagody, pojawiają się od lipca do końca września. Są jednym z najważniejszych darów lasu. Obfitują w szereg cennych składników odżywczych, dzięki którym mają korzystny wpływ na zdrowie. Działają antynowotworowo, wzmacniają narząd wzroku i redukują tak zwaną kurzą ślepotę, czyli gorsze widzenie po zmierzchu.
Ewa Koza, mamsmak.com
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>