Reklama

W jaki sposób czosnek leczy

Właściwości czosnku znali i chętnie wykorzystywali w medycynie już starożytni. Egipcjanie leczyli nim tasiemca i inne pasożyty przewodu pokarmowego, Arabowie stosowali go na trudno gojące się rany i owrzodzenia, a nasze prababki odpędzały nim złe duchy i używały go w walce z przeziębieniem.


Wystarczy spożywać zaledwie jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie zwiększyć odporność organizmu i doświadczyć leczniczej mocy tej rośliny. Kiedy więc za oknem zimno i plucha, koniecznie zaprośmy czosnek do naszej kuchni.

Antybiotyk od natury

Czosnek zawiera allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem. Nie tylko zapobiega infekcjom bakteryjnym układu oddechowego, ale także skutecznie je leczy. Spożywanie czosnku pomaga udrażniać drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie.

Uwaga! Allicyna jest substancją lotną – najwięcej jej zawierają młode ząbki. Aby zatem w pełni korzystać w dobroczynnych właściwości czosnku, wybieraj świeże główki zamiast granulowanego lub w proszku.

Reklama

Ma działanie napotne i obniża gorączkę. Najlepiej w tym celu zadziała ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ewentualnie odrobiną masła.

Na co jeszcze pomoże?

Zapobiega udarom i zawałom mięśnia sercowego. Ma działanie przeciwzakrzepowe, ułatwia przepływ krwi, rozkurcza i uelastycznia naczynia krwionośne, a ponadto redukuje zmiany miażdżycowe.

Regularne spożywanie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, a tym samym zapobiec zawałowi serca.

Zabija pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki, glista ludzka i tasiemiec – pod warunkiem że jest spożywany regularnie i w dużych ilościach (kilka ząbków każdego dnia).

Działa przeciwnowotworowo, zwalczając np. Helicobacter pylori wywołującą raka żołądka. Regularne spożywanie czosnku minimalizuje ryzyko zachorowania także na raka okrężnicy i jelita grubego.

Wspomaga pracę układu trawiennego. Wzmaga wydzielanie żółci i usprawnia pracę jelit, jednak u niektórych osób może wywoływać wzdęcia.

Oliwa czosnkowa

Możesz ją łatwo przygotować sama. Wystarczy do szklanej butelki wrzucić kilka obranych ząbków czosnku, minimum 5-6 na pół litra oliwy – im więcej ich będzie, tym wyrazistszy smak uzyskasz.

Następnie zalej czosnek oliwą extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, zatkaj korkiem lub zakręć.

Oliwa będzie gotowa po 2-3 tygodniach. Możesz wzbogacić jej smak, dodając na przykład gałązkę rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano lub papryczkę chili.

Pieczony czosnek

Składniki: kilka główek czosnku, oliwa extra vergine, sól.

1. Nieobrane z łupinek główki czosnku przekrój wszerz na pół. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i poukładaj połówki czosnku przekrojoną częścią do góry. Skrop oliwą i oprósz solą.

2. Piecz w 180°C, aż będzie miękki i lekko rumiany. Jest doskonały jako dodatek do pieczonych warzyw i mięs, można go też rozsmarowywać na pieczywie.

Takie jest życie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy