W te święta nie przytyjesz

article cover

W te święta nie przytyjesz

Wybór wypieków - ciasta różnią się pod względem kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które sięgniemy). Do tych nieco lżejszych należą: ciasto marchewkowe, makowiec (bez lukru), ciasto drożdżowe, pleśniak oraz ciasto jogurtowe. Popularne desery, które niestety bardzo tuczą to mazurek, sernik, ciasto z kremem i polewą, ciasto kruche oraz tiramisu. W połowie stawki plasują się keks i sękacz.
Wybór wypieków - ciasta różnią się pod względem kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które sięgniemy). Do tych nieco lżejszych należą: ciasto marchewkowe, makowiec (bez lukru), ciasto drożdżowe, pleśniak oraz ciasto jogurtowe. Popularne desery, które niestety bardzo tuczą to mazurek, sernik, ciasto z kremem i polewą, ciasto kruche oraz tiramisu. W połowie stawki plasują się keks i sękacz.
Żurek - tradycyjny żur z białą kiełbasą śmietaną i jajkiem to rozkosz dla podniebienia, ale i prawdziwa bomba kaloryczna. Aby temu zaradzić można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, ugotować kiełbasę osobno, a jajko kurze zamienić na... przepiórcze!
Żurek - tradycyjny żur z białą kiełbasą śmietaną i jajkiem to rozkosz dla podniebienia, ale i prawdziwa bomba kaloryczna. Aby temu zaradzić można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, ugotować kiełbasę osobno, a jajko kurze zamienić na... przepiórcze!
Biała kiełbasa - nie powinno się na niej oszczędzać. Tania, niskiej jakości, zawiera przeważnie ogromne ilości soli, do tego m.in. stabilizatory i wzmacniacze smaku. Dobra, porządna kiełbasa po sparzeniu jest szara (nie różowieje), a po ugotowaniu oraz wbiciu w nią widelca nie wypuszcza wody. Aby nieco odchudzić ten wyrób, warto gotować go długo (osobno, nie w zupie), by oddała nadmiar tłuszczu. Gotowanie w żurku sprawi, że tłuszcz znajdzie się w nim.
Biała kiełbasa - nie powinno się na niej oszczędzać. Tania, niskiej jakości, zawiera przeważnie ogromne ilości soli, do tego m.in. stabilizatory i wzmacniacze smaku. Dobra, porządna kiełbasa po sparzeniu jest szara (nie różowieje), a po ugotowaniu oraz wbiciu w nią widelca nie wypuszcza wody. Aby nieco odchudzić ten wyrób, warto gotować go długo (osobno, nie w zupie), by oddała nadmiar tłuszczu. Gotowanie w żurku sprawi, że tłuszcz znajdzie się w nim.
Klasyczna sałatka jarzynowa - bywa prawdziwą bombą kaloryczną, zwłaszcza, jeśli sięgniemy po dokładkę, a czasami trudno się przed tym powstrzymać! Porcja sałatki (200 g) zawiera około 300 kalorii. Mało kto poprzestaje na jednej. Wysoka kaloryczność to przede wszystkim zasługa majonezu. Aby "odchudzić" danie nawet o połowę, możemy zastąpić majonez chudym jogurtem naturalnym, albo chociaż wymieszać go z jogurtem w proporcji 1:1. Do smaku warto dodać odrobinę musztardy, wówczas jogurt przestanie być mdły, a całość zrobi się bardziej wyrazista.
Klasyczna sałatka jarzynowa - bywa prawdziwą bombą kaloryczną, zwłaszcza, jeśli sięgniemy po dokładkę, a czasami trudno się przed tym powstrzymać! Porcja sałatki (200 g) zawiera około 300 kalorii. Mało kto poprzestaje na jednej. Wysoka kaloryczność to przede wszystkim zasługa majonezu. Aby "odchudzić" danie nawet o połowę, możemy zastąpić majonez chudym jogurtem naturalnym, albo chociaż wymieszać go z jogurtem w proporcji 1:1. Do smaku warto dodać odrobinę musztardy, wówczas jogurt przestanie być mdły, a całość zrobi się bardziej wyrazista.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?