Warto jeść ziemniaki
Są ciągle niedoceniane i traktowane jako dodatek do obiadu. Wielka szkoda, bo ziemniaki mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Te gotowane w wodzie są zdrowym i lekkostrawnym produktem, z którego nie muszą rezygnować ani diabetycy, ani osoby borykające się z nadwagą czy otyłością. Kluczowa jest oczywiście rozsądna porcja. Jakie możemy mieć z nich korzyści?
- ziemniaki sprzyjają dobrej pracy jelit,
- dzięki zawartości witaminy U mają właściwości przeciwwrzodowe,
- działają gojąco, zmiękczająco i zabliźniająco na śluzówki układu pokarmowego,
- mają właściwości przeciwwirusowe,
- hamują rozwój grzybów i bakterii,
- mają korzystny wpływ na nerki i zdolność rozpuszczania kamieni nerkowych,- zawierają cenny dla zdrowia potas,
- mają właściwości przeciwszkorbutowe (zawierają witaminę C),
- łagodzą objawy zgagi,
- korzystnie wpływają na pracę serca.