Reklama

Reklama

Warto jeść ziemniaki

Są ciągle niedoceniane i traktowane jako dodatek do obiadu. Wielka szkoda, bo ziemniaki mają wiele prozdrowotnych właściwości.

Te gotowane w wodzie są zdrowym i lekkostrawnym produktem, z którego nie muszą rezygnować ani diabetycy, ani osoby borykające się z nadwagą czy otyłością. Kluczowa jest oczywiście rozsądna porcja. Jakie możemy mieć z nich korzyści?

- ziemniaki sprzyjają dobrej pracy jelit,

- dzięki zawartości witaminy U mają właściwości przeciwwrzodowe,

- działają gojąco, zmiękczająco i zabliźniająco na śluzówki układu pokarmowego,

- mają właściwości przeciwwirusowe,

- hamują rozwój grzybów i bakterii,

- mają korzystny wpływ na nerki i zdolność rozpuszczania kamieni nerkowych,- zawierają cenny dla zdrowia potas,

Reklama

- mają właściwości przeciwszkorbutowe (zawierają witaminę C),

- łagodzą objawy zgagi,

- korzystnie wpływają na pracę serca.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje