Reklama

Reklama

Warzywa i owoce dobrane do schorzenia

Wszystkie są bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów. Ale w zależności od ogólnego stanu zdrowia, jedne mogą być bardziej polecane, inne mniej.

Gdy chorujesz na cukrzycę, powinnaś wybierać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55), np.: brukselkę, białą, czerwoną lub czarną fasolę, świeżą marchewkę, sałatę, jabłka, grejfruty, pomarańcze, śliwki. Unikaj tych o średnim i wysokim IG, np. buraków, dyni, arbuza.

Reklama

Przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy najłagodniejsze dla wrażliwej śluzówki będą gotowane, najlepiej przetarte warzywa (np. buraki, dynia, szpinak) oraz dojrzałe owoce bez skórki i pestek (np.: banany, jabłka). Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa (np. kapusta, cebula) oraz mało dojrzałe, kwaśne owoce (np. cytryny).

Gdy dokuczają ci zaparcia, sięgaj po warzywa i owoce zawierające dużo błonnika, np.: fasolę, suszone śliwki. Unikaj bardzo słodkich, np. arbuza.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje