Warzywa i owoce dobrane do schorzenia
Wszystkie są bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów. Ale w zależności od ogólnego stanu zdrowia, jedne mogą być bardziej polecane, inne mniej.
Gdy chorujesz na cukrzycę, powinnaś wybierać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55), np.: brukselkę, białą, czerwoną lub czarną fasolę, świeżą marchewkę, sałatę, jabłka, grejfruty, pomarańcze, śliwki. Unikaj tych o średnim i wysokim IG, np. buraków, dyni, arbuza.
Przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy najłagodniejsze dla wrażliwej śluzówki będą gotowane, najlepiej przetarte warzywa (np. buraki, dynia, szpinak) oraz dojrzałe owoce bez skórki i pestek (np.: banany, jabłka). Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa (np. kapusta, cebula) oraz mało dojrzałe, kwaśne owoce (np. cytryny).
Gdy dokuczają ci zaparcia, sięgaj po warzywa i owoce zawierające dużo błonnika, np.: fasolę, suszone śliwki. Unikaj bardzo słodkich, np. arbuza.