Warzywa krzyżowe zdrowe nie dla każdego
Nie zawsze jedzenie surowych warzyw i innych „prozdrowotnych” pokarmów to klucz do dobrej kondycji.

W pewnych produktach uważanych za zdrowe (np. surowych warzywach) kryją się szkodliwe związki - goitrogeny. Blokują one przyswajanie składników odżywczych (np. jodu) z pożywienia i są szczególnie groźne dla osób z chorobami tarczycy. Dlatego poniższe produkty (najlepiej gotowane) powinny być przez nie jedzone nie częściej niż 2 razy w tyg.
Gdzie są goitrogeny?
Najwięcej tych związków jest w jarmużu, kalafiorze, brokułach, szpinaku, kalarepie, brukwi, rzepie, kapuście, brukselce, soi, orzeszkach ziemnych.

Jak się ich pozbyć?
Unikaj codziennego jedzenia tych produktów na surowo. Gotuj je (koniecznie bez przykrycia!) albo mroź. Skuteczne jest też moczenie (np. orzechów) przez 15 min przed jedzeniem.
Uwaga! Soi nie pomaga gotowanie. Jeśli masz chorą tarczycę, powinnaś jeść soję sporadycznie.
10 modowych hitów na wiosnę i lato 2020
Wiosna i lato zbliżają się wielkimi krokami. Dla miłośniczek trendów i niebanalnego wyglądu, prezentujemy najgorętsze hity modowe na najbliższe miesiące. Niektóre tendencje są zupełnie nowe, inne znamy już z poprzednich sezonów. Jaki motyw przewodni będzie wkrótce królował w szafach modnych Polek?








***Zobacz także***