Warzywa krzyżowe zdrowe nie dla każdego
Nie zawsze jedzenie surowych warzyw i innych „prozdrowotnych” pokarmów to klucz do dobrej kondycji.
W pewnych produktach uważanych za zdrowe (np. surowych warzywach) kryją się szkodliwe związki - goitrogeny. Blokują one przyswajanie składników odżywczych (np. jodu) z pożywienia i są szczególnie groźne dla osób z chorobami tarczycy. Dlatego poniższe produkty (najlepiej gotowane) powinny być przez nie jedzone nie częściej niż 2 razy w tyg.
Najwięcej tych związków jest w jarmużu, kalafiorze, brokułach, szpinaku, kalarepie, brukwi, rzepie, kapuście, brukselce, soi, orzeszkach ziemnych.
Unikaj codziennego jedzenia tych produktów na surowo. Gotuj je (koniecznie bez przykrycia!) albo mroź. Skuteczne jest też moczenie (np. orzechów) przez 15 min przed jedzeniem.
Uwaga! Soi nie pomaga gotowanie. Jeśli masz chorą tarczycę, powinnaś jeść soję sporadycznie.
***Zobacz także***