Reklama

Warzywa krzyżowe zdrowe nie dla każdego

Nie zawsze jedzenie surowych warzyw i innych „prozdrowotnych” pokarmów to klucz do dobrej kondycji.

W pewnych produktach uważanych za zdrowe (np. surowych warzywach) kryją się szkodliwe związki - goitrogeny. Blokują one przyswajanie składników odżywczych (np. jodu) z pożywienia i są szczególnie groźne dla osób z chorobami tarczycy. Dlatego poniższe produkty (najlepiej gotowane) powinny być przez nie jedzone nie częściej niż 2 razy w tyg. 

Gdzie są goitrogeny?

Najwięcej tych związków jest w jarmużu, kalafiorze, brokułach, szpinaku, kalarepie, brukwi, rzepie, kapuście, brukselce, soi, orzeszkach ziemnych. 

Jak się ich pozbyć?

Unikaj codziennego jedzenia tych produktów na surowo. Gotuj je (koniecznie bez przykrycia!) albo mroź. Skuteczne jest też moczenie (np. orzechów) przez 15 min przed jedzeniem. 

Reklama

Uwaga! Soi nie pomaga gotowanie. Jeśli masz chorą tarczycę, powinnaś jeść soję sporadycznie.

***Zobacz także***

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy