Warzywa tuczą

Dietetycy zalecają - jedzcie więcej warzyw. Jednak - jak wskazują ostatnie badania - istnieje grupa warzyw, która przyczynia się do przyrostu masy ciała.

Skrobiowe produkty mają wyższy indeks glikemiczny, co powoduje skoki cukru we krwi
Skrobiowe produkty mają wyższy indeks glikemiczny, co powoduje skoki cukru we krwi 123RF/PICSEL

Warzywa skrobiowe - to na nie specjaliści radzą zwrócić szczególną uwagę. Jak wynika z raportu Harvarda, to właśnie warzywa skrobiowe takie jak kukurydza, ziemniaki czy groch, mogą przyczynić się do przyrostu masy ciała.

Na warzywnej czarnej liście znalazła się kukurydza. Powód? Skrobiowe produkty mają wyższy indeks glikemiczny, co powoduje częste, intensywne skoki cukru we krwi po spożyciu. Co może prowadzić do zwiększonego apetytu po posiłku.

Zdecydowanie bardziej polecane są warzywa liściaste i te o wysokiej zawartości błonnika, które są sprzymierzeńcami w kontrolowaniu masy ciała. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas