Wędliny paczkowane - czy naprawdę nie szkodzą?
Prócz mięsa zawierają wiele dodatków: konserwantów, wzmacniaczy smaku i substancji zapachowych.
Osoby, które często je jadają, mogą odczuwać różne dolegliwości. Przede wszystkim: takie wędliny są słone, zaś nadmiar soli sprzyja m.in. nadciśnieniu. Zawierają też karagen (E 407) - substancję zagęszczającą, która wiąże wodę. Nadmiar karagenu może spowodować. owrzodzenia, a nawet nowotwory układu pokarmowego.
Kwas fosforowy - poprawia wygląd wędlin,ale blokuje wchłanianie wapnia. Jest wyjątkowo niebezpieczny dla chorych na nerki i osteoporozę.
Azotyny sodu i potasu - chronią przed rozwojem pałeczek jadu kiełbasianego.Na ciepło - rakotwórcze.
Azotyn potasu - przyczynia się do astmy i zapalenia nerek.
Kawałek karkówki o wadze 1 i 1/2 kg nacieramy pieprzem, majerankiem i solą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano pieczemy 2 godz. w temp. 180 stopni.