Wędliny paczkowane - czy naprawdę nie szkodzą?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
4
Udostępnij

Prócz mięsa zawierają wiele dodatków: konserwantów, wzmacniaczy smaku i substancji zapachowych.

​Osoby, które często jadają wędliny paczkowane, mogą odczuwać różne dolegliwości
​Osoby, które często jadają wędliny paczkowane, mogą odczuwać różne dolegliwości123RF/PICSEL

Osoby, które często je jadają, mogą odczuwać różne dolegliwości. Przede wszystkim: takie wędliny są słone, zaś nadmiar soli sprzyja m.in. nadciśnieniu. Zawierają też karagen (E 407) - substancję zagęszczającą, która wiąże wodę. Nadmiar karagenu może spowodować. owrzodzenia, a nawet nowotwory układu pokarmowego.

Uważaj też na te substancje!

Kwas fosforowy - poprawia wygląd wędlin,ale blokuje wchłanianie wapnia. Jest wyjątkowo niebezpieczny dla chorych na nerki i osteoporozę.

Azotyny sodu i potasu - chronią przed rozwojem pałeczek jadu kiełbasianego.Na ciepło - rakotwórcze. 

Azotyn potasu - przyczynia się do astmy i zapalenia nerek.

Domowa wędlina

Kawałek karkówki o wadze 1 i 1/2 kg nacieramy pieprzem, majerankiem i solą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano pieczemy 2 godz. w temp. 180 stopni.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Hybryda plug-in - samochód idealny?
      Hybryda plug-in - samochód idealny?
      Tina
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      2
      Super
      relevant
      1
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      1
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      4
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na