Reklama

Witamina C - eliksir zdrowia

Witamina C od dawna ceniona jest ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Jednak najnowsze badania wykazały, że osoby z wysokim stężeniem witaminy C we krwi wykazują niższe ryzyko rozwoju chorób serca, i o 20 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nowe badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że ludzie którzy jedzą więcej owoców i warzyw wykazują o 15 proc. niższe ryzyko rozwoju chorób serca. Badacze podkreślają, że istotną, prewencyjną rolę pełni tu witamina C. Specjaliści podkreślają, że osoby z najwyższym stężeniem witaminy C w organizmie były w najmniejszym stopniu narażone na rozwój chorób serca i wykazywały niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.

Autor badania dr Borge Nordestgaard z uniwersytetu w Kopenhadze informuje, że to działanie witaminy C może wynikać z jej antyoksydacyjnych właściwości, które jak tłumaczy chronią nasze komórki prze uszkodzeniem.

Reklama

Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce. Dodatkowo witamina C jest doceniana za walkę z wolnymi rodnikami, wspomaga ochronę przeciwsłoneczną, stymuluje również syntezę kolagenu, którego ilość z wiekiem maleje. Ponadto zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki.

Badania opublikowane w zeszłym roku w czasopiśmie "Science Medicine Transitional" wykazały również, że witamina C może zwiększyć skuteczność chemioterapii, jednocześnie zmniejszając jej skutki uboczne.

Niestety kwas askorbinowy mimo swoich zalet ma też jedną wadę - jest nietrwały. Dlatego, jak podkreśla dr Borge Nordestgaard, tak ważne jest przyswajanie witaminy C poprzez spożywanie świeżych, surowych warzyw i owoców. Jej bogatym źródłem są owoce cytrusowe, warto również w codziennej diecie sięgać po czerwoną i zieloną paprykę, kiwi, brokuły, pomidory, brukselkę, jarmuż, truskawki, szczypiorek, szpinak, kapustę.

Jednak ekspert ds. żywienia Karen Ansel, choć podkreśla oczywiste właściwości witaminy C zauważa, że wyniki badań jedynie wskazują, a nie dowodzą jej wpływu m.in. na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Ekspert ds. żywienia zachęca, aby zamiast suplementacji, sięgać po świeże warzywa i owoce, których włączenie do diety będzie miało istotny wpływ na zdrowie.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy