Witaminy: Dlaczego są tak ważne w diecie?
Nadmierna senność, osłabiona odporność, zła kondycja włosów, skóry, paznokci czy wzroku oraz problemy z krzepliwością krwi to najczęstsze objawy niedoboru witamin. Bez nich nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dlatego powinniśmy odpowiednio zbilansować swoją dietę, aby uzupełnić wszelkie deficyty i szybko wrócić do formy. Podpowiadamy, w jakich produktach znajdziemy najwięcej witamin i zdradzamy, dlaczego lepiej dostarczać składniki odżywcze wraz z pożywieniem, zamiast sięgać po suplementy.
Zaobserwowałaś, że bardzo słabo widzisz o zmierzchu albo masz problem z nadmiernie szorstką i suchą skórą? To znak, że zmagasz się z niedoborem witaminy A. Najlepszym środkiem zaradczym jest w tej sytuacji wzbogacenie codziennej diety o tran, wątróbkę oraz warzywa i owoce o czerwonej i pomarańczowej barwie. Te ostatnie stanowią bogate źródło beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A.
Uwaga! Przy niedoborach witaminy A należy zachować szczególną ostrożność podczas przyjmowania suplementów diety. Ich przedawkowanie grozi poważnymi konsekwencjami, gdyż nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie pozbyć się nadwyżki tej witaminy.
Niedobory witamin C
Bardzo słaba krzepliwości krwi i powolne gojenie się ran to najczęstsze symptomy deficytów witaminy C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednocześnie lekarze przestrzegają przed nadmierną suplementacją. Nadmiar witaminy C również grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, sprzyja nagromadzaniu się wapnia oraz rozwojowi kamicy nerkowej. Najlepszymi źródłami witaminy C są, rzecz jasna, owoce cytrusowe, ale uzupełnimy jej niedobory sięgając po kalafiora, paprykę, białą i czerwoną kapustę czy ziemniaki.
Najbardziej typowymi objawami deficytów witamin z grupy B w organizmie są problemy z trawieniem, nudności, zaburzenia koncentracji, bardzo słaba odporność oraz zła kondycja skóry i wzroku. Na niedobory witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B12, najbardziej narażeni są wegetarianie, ponieważ jej najlepszymi źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jaja, ryby, mleko i jego przetwory oraz mięso. Zbyt mała zawartość witaminy B12 jest podstawową przyczyny powstania anemii. Aby uzupełnić deficyty witamin z grupy B należy wzbogacić swój codzienny jadłospis o warzywa - zwłaszcza strączkowe - orzechy, pieczywo, produkty pełnoziarniste, nabiał oraz drożdże.
W Polsce jesteśmy szczególnie narażeni na niedobory witaminy D, gdyż jest ona wytwarzana przez organizm tylko wtedy, gdy nasza skóra ma kontakt ze słońcem. O to ostatnie jesienią i zimą nie jest łatwo, dlatego lekarze zalecają zażywanie witaminy D w tabletkach. Wskazana dawka w okresie od października do marca to w przypadku osób dorosłych 2000 jednostek, a dzieci - 1000 jednostek. Jest to jedyny witaminowy suplement, który jest w pełni absorbowany przez nasz organizm. Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy D zalicza się nadmierną senność, apatię, problemy z koncentracją, nadmierne pocenie się oraz szybkie przybieranie na wadze. Poza słońcem źródłem witamin D są tłuste ryby, żółtka jaj, żółty ser oraz wątróbka.
Niedobory witaminy K
Niedobory witaminy K wiążą się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi przeważnie u kobiet, gdyż przejawiają się one nadmiernymi krwawieniem miesiączkowym oraz problemami z krzepnięciem krwi. Jeśli chcemy uzupełnić deficyty, powinniśmy włączyć do codziennego jadłospisu zielone warzywa liściaste, a przede wszystkim szpinak, brukselkę, brokuły i sałatę.