Reklama

Witaminy i minerały, bez nich ani rusz!

Nie ma wśród nich bardziej i mniej ważnych. Wszystkie biorą udział w istotnych życiowych procesach. Organizm stale ich potrzebuje.

Dzięki nim nasze ciało wytwarza energię, nerwy sprawnie pracują, działają zmysły, skóra ma zdrowy wygląd, a układ hormonalny wydajnie zawiaduje organizmem.

Witaminy to substancje pochodzenia zewnętrznego. Nasze ciało nie potrafi ich samo syntetyzować (wyjątkiem jest witamina D).

Dlatego musimy je regularnie dostarczać z dietą. Osoba zdrowa, odżywiająca się racjonalnie, nie powinna mieć niedoborów. Jak działają witaminy? Witamina A podnosi odporność, chroni przed wpływem zanieczyszczonego środowiska, zwalcza wolne rodniki. Pomaga skórze i oczom. Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, produkcję energii w komórkach.

Reklama

Witamina C broni przed infekcjami, dba o stan naczyń krwionośnych, stabilizuje poziom cholesterolu. Witamina D jest potrzebna kościom i układowi odpornościowemu. Witamina E sprzyja sercu, zwalcza wolne rodniki. Witamina K reguluje procesy krzepliwości krwi, działa przeciwzapalnie.

Zaleca się jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Mało kto to robi. Efektem są niedobory. Najczęściej cierpimy na niedobór witaminy D - czerpiemy ją z ryb, masła, żółtek jaj. To nie wystarcza. Na szczęście nasza skóra potrafi ją syntetyzować pod wpływem promieni słonecznych, ale jest to możliwe tylko od kwietnia do września. Potem konieczna jest suplementacja! Zwłaszcza u osób starszych: ich skóra gorzej sobie radzi z tym zadaniem.

Witaminy B12 (jest w mięsie) brakuje zwłaszcza wegetarianom. I u osób po 50. roku życia, bo gorzej ją przyswajają. Efekt: anemia, chroniczne zmęczenie, drętwienie kończyn, zaburzenia trawienia i pamięci. Witamina B9 (kwas foliowy) jest w zielonych częściach roślin. Jej niedobór zwiększa ryzyko nowotworów i osteoporozy.

Równie ważne są minerały. Wapń odpowiada za krzepnięcie krwi, działanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca. Magnez reguluje czynność układu nerwowego i mięśniowego. Sód i potas zawiadują wodną gospodarką organizmu, wpływają na równowagę kwasowo- zasadową. Żelazo jest niezbędne do budowy krwinek i transportu tlenu.

Bogate źródła witamin

Witamina A. Najwięcej jej jest w żółtych owocach i warzywach, takich, jak pomarańcze, morele, marchewka, papryka, dynia, melon, pomidory. Znajdziemy ją też w warzywach zielonolistnych: natce pietruszki, szpinaku, kapuście pekińskiej, cykorii, sałacie.

Witamina C. Znajdziemy ją w natce pietruszki, papryce, jabłkach, soku z dzikiej róży i czarnej porzeczki, papryce i cytrusach. Jest też w kiszonkach z kapusty, ogórków, papryki, buraków, cukinii, czy jabłek. Okazuje się, że podczas kiszenia warzyw i owoców ilość witaminy C nawet się podwaja!

Witamina E. Najwięcej jest jej w tłoczonych na zimno olejach i oliwie z oliwek. Dostarcza jej ciemne pieczywo, płatki owsiane, papryka, banany, pomidory, zielonolistne warzywa, migdały, pestki dyni i słonecznika, orzechy, wątroba, ryby, jaja, mięso kurczaka.

Gdzie są minerały?

Magnez. Kakao, nasiona słonecznika, migdały, kasza gryczana, biała fasola, pistacje i orzechy laskowe, czekolada, płatki owsiane.

Potas. Suszone morele i figi, awokado, banany, ziemniaki, pomidory, seler, ciecierzyca i soczewica.

Wapń. Nabiał (zwłaszcza żółty ser), ryby z kręgosłupami (z puszki), sezam, suszone figi, migdały, orzechy laskowe, nać pietruszki, rzeżucha.

Żelazo. Mięso, płatki zbożowe, zielone warzywa, fasola, pokrzywa, śliwki suszone, nasiona dyni, orzechy, rodzynki.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy