Witaminy niezbędne na przednówku
Osłabiony przez zimę organizm bardzo ich potrzebuje. Wybierajmy więc te produkty, które ich dostarczą
Na przedwiośniu większość z nas odczuwa zmęczenie. W tym okresie najważniejsze dla naszego samopoczucia są:
Jak działa? Przede wszystkim wzmacnia odporność i ułatwia przyswajanie żelaza, które chroni przed anemią. Jej doskonałym źródłem są kiszonki: z kapusty, ogórków, papryki, buraków, cukinii, jabłek. Podczas kiszenia warzyw i owoców jej ilość nawet się podwaja. Wit. C jest też w mrożonkach (jagodach, malinach, czarnych porzeczkach, truskawkach, szpinaku). Jej skarbnicą są także: natka pietruszki, papryka, jabłka, sok z dzikiej róży oraz z czarnej porzeczki, cytrusy.
By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wit. C, wystarczy zjeść: pół papryki, jabłko, łyżkę natki pietruszki, wypić szklankę soku z czarnej porzeczki. Ale "na raty", bo witamina ta jest szybko wydalana z moczem.
Jak działa? Wzmacnia organizm, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia ostrość widzenia. I nadaje skórze złotawy, apetyczny kolor. Najwięcej jest go w żółtych owocach i warzywach oraz w warzywach zielonolistnych. Beta-karoten jest też w tranie, wątrobie, nerkach, tłustych rybach, serach, mleku, maśle, żółtkach.
Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi: 4-5 różyczek brokułów, surówka z kapusty pekińskiej, 5 suszonych moreli, jajko lub porcja ryby.
Jak działają? Wzmacniają mięśnie (po zimie osłabione przez brak ruchu), układ nerwowy i odpornościowy, poprawiają nastrój. Ich źródła: ciemne pieczywo, muesli, płatki owsiane, kasza gryczana i jęczmienna, ziemniaki, rośliny strączkowe, drożdże, cielęcina, wołowina, wieprzowina, wątroba, nabiał, serwatka, jogurt i kefir.
Wystarczy zjeść dziennie: talerz płatków owsianych, jogurt, dwa ziemniaki, porcję mięsa lub fasolki po bretońsku.
Jak działa? Chroni przed infekcjami układu oddechowego, zapewnia dobrą pracę tarczycy, zapobiega depresji. Pochodzi z pożywienia i powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Dlatego zimą może jej brakować. Trzeba więc jak najwięcej przebywać na dworze. I włączyć do diety tłuste ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), tran, tłusty nabiał.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy zaspokoi np.: porcja ryby lub jajko, jogurt, plasterek żółtego sera.