Reklama

Woda ułatwia odchudzanie

Aby łatwiej było zrzucić tłuszczyk, trzeba się nawadniać. 2,5–3 l wody dziennie zmniejszy łaknienie i nasili tzw. termogenezę: organizm tworzy więcej ciepła i spala też więcej kalorii.

Z minerałami, z bąbelkami, bez gazu

Każda woda przyspiesza metabolizm, ale...

Gazowana: Nasila wydalanie moczu i toksyn! Dobra po wysiłku. Ale uwaga: może wzmagać nadkwasotę.

Z dodatkiem minerałów

Niskozmineralizowane wody: są uniwersalne, także przy nadciśnieniu i dolegliwościach jelit (np. Kropla Beskidu, Polaris).

Średniozmineralizowane: dobrze uzupełnią minerały w upał (np. Kinga, Nałęczowianka, Cisowianka).

Wysokozmineralizowane: dobre dla dbających o linię i ćwiczących (np. Muszynianka). Ale przy nadciśnieniu uwaga na sód (Na).

Duety wzmocnią działanie!

Jak wypić 10 szklanek wody? Jeśli za nią nie przepadasz, urozmaicaj smak dodatkami. Wzmocnią też jej właściwości.

Reklama

Cytryna lub limonka: Cytrusy biorą udział w spalaniu tłuszczu. Woda z sokiem przed jedzeniem poprawi trawienie.

Korzeń imbiru: Nadaje wodzie ostrzejszy smak, czyści jelita z toksyn i usuwa wzdęcia (do 1,5 l wody wrzucamy 3-cm pokrojony kawałek imbiru).

Świeża mięta: Zawarty w niej mentol usprawnia pracę wątroby i poprawia nastrój.

Cynamon: Woda zyska wspaniały aromat. Ta korzenna przyprawa pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol (1 szkl. wody zagotowujemy z laską cynamonu, schładzamy).

Źródła wody... i nie tylko

Dobrym uzupełnieniem płynów są warzywa i owoce. Oto nasze niskokaloryczne hity!

Jabłko: zwiera pektynę, która łagodzi problemy z jelitami i usuwa metale ciężkie z organizmu.

Pomidor: 95 proc. to woda, zawarty potas zapobiega obrzękom.

Grejpfrut: w 91 proc. składa się z soku, który zawiera bardzo dużo witaminy C, a odmiana czerwona - także witaminy A.

Bakłażan: źródło żelaza, wapnia, potasu. Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Ogórek: 97 proc. to woda! Zawarte w nim krzem i siarka pomagają usunąć kwas moczowy.

Papryka: w 92 proc. składa się z wody; to rekordzistka w zawartości antyrakowego beta-karotenu (chroni przewód pokarmowy).

Pomarańcza: bomba wit. C i pektyn (usprawnia pracę jelit).

Truskawki: zawierają kwas elagowy, który chroni komórki przed substancjami rakotwórczymi!

Rzodkiewka: działa moczopędnie, pobudza wydzielanie żółci, ujędrnia skórę!

Filtrujemy

Domowy filtr może poprawić jakość kranówki: usuwa zanieczyszczenia; wychwytuje metale ciężkie i zmiękcza wodę (miękka woda odciąża nerki); gotowane w niej warzywa zachowują ładniejszy kolor.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy