Wody mineralne, źródlane, stołowe, lecznicze. Jak je pić, by działały?
Zazwyczaj przy wyborze wody kierujemy się jej smakiem lub przyzwyczajeniami. Tymczasem nieodpowiednio dobrana może zaszkodzić albo nie pomoże.
Wydaje nam się, że tylko uzdrowiskowe wody nie mogą być pite przez wszystkich, a te sklepowe są dla każdego. To nie do końca prawda.
Przy kupowaniu wody powinniśmy kierować się ilością minerałów (lub nazwą: woda wysokozmineralizowana, źródlana), ponieważ nawet woda ze sklepu (gdy jest źle dobrana) może nie służyć zdrowiu.
Z kolei zbyt mała ilość wypijanej wody lub niewłaściwie stosowanej nie będzie skutecznie wspomagać zdrowia.
Wody mineralne wydobywane są z głębi ziemi
Znajdują się w nich leczniczo działające pierwiastki (magnez, potas, wapń, sód). W zależności od tego, ile dana woda ich zawiera, wyróżniamy:
średniozmineralizowane,
wysokozmineralizowane.
Pomagają uzupełnić braki minerałów wydalanych z potem (w upały, w czasie wysiłku). Średniozmineralizowane najlepiej pić 3-4 razy dziennie (po szklance). Codzienne picie wysokozmineralizowanych przez dłuższy czas warto skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli przewlekle chorujemy (mogą sprzyjać kamicy, nadciśnieniu).
Wody źródlane to wody podziemne
Zawartość minerałów jest w nich niska, więc nazywane są też wodami niskozmineralizowanymi. Świetnie gaszą pragnienie.
Można je pić bez ograniczeń i przyrządzać na ich bazie posiłki. Powinniśmy ich wypijać ok. 2,3 l dziennie, ale nie wolno przekraczać tych norm, by nie dopuścić do tzw. zatrucia wodnego.
Wody stołowe
To wody źródlane, do których dodaje się wodę wysoko zmineralizowaną lub minerały (magnez, potas). Zaleca się je pić przy niedoborze konkretnych minerałów, np. gdy pijemy dużo kawy, potrzebujemy więcej magnezu, a gdy bierzemy sterydy, wybierzmy wodę z dodatkiem potasu. Warto też pić je w upały (2-3 szkl. dziennie).
Wody lecznicze, czyli uzdrowiskowe
Pochodzą ze źródeł leczniczych. Zawierają najwięcej minerałów i pomagają w wielu chorobach: nerek (kamicy), układu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy), tarczycy (niedobór jodu), miażdżycy, cukrzycy.
Pije się je 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Godzinę przed ich wypiciem nie zaleca się jeść surowych owoców i warzyw. Kurację trzeba uzgodnić z lekarzem.