Reklama

Reklama

Wody mineralne, źródlane, stołowe, lecznicze. Jak je pić, by działały?

Zazwyczaj przy wyborze wody kierujemy się jej smakiem lub przyzwyczajeniami. Tymczasem nieodpowiednio dobrana może zaszkodzić albo nie pomoże.

Wydaje nam się, że tylko uzdrowiskowe wody nie mogą być pite przez wszystkich, a te sklepowe są dla każdego. To nie do końca prawda.

Reklama

Przy kupowaniu wody powinniśmy kierować się ilością minerałów (lub nazwą: woda wysokozmineralizowana, źródlana), ponieważ nawet woda ze sklepu (gdy jest źle dobrana) może nie służyć zdrowiu. 

Z kolei zbyt mała ilość wypijanej wody lub niewłaściwie stosowanej nie będzie skutecznie wspomagać zdrowia. 

Wody mineralne wydobywane są z głębi ziemi

Znajdują się w nich leczniczo działające pierwiastki (magnez, potas, wapń, sód). W zależności od tego, ile dana woda ich zawiera, wyróżniamy: 

średniozmineralizowane,

wysokozmineralizowane.

Pomagają uzupełnić braki minerałów wydalanych z potem (w upały, w czasie wysiłku). Średniozmineralizowane najlepiej pić 3-4 razy dziennie (po szklance). Codzienne picie wysokozmineralizowanych przez dłuższy czas warto skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli przewlekle chorujemy (mogą sprzyjać kamicy, nadciśnieniu). 

Wody źródlane to wody podziemne

Zawartość minerałów jest w nich niska, więc nazywane są też wodami niskozmineralizowanymi. Świetnie gaszą pragnienie. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje