Yacon: Leczy cukrzycę i pomaga schudnąć
Wyglądem przypomina ziemniaka, smakiem gruszkę, a przy tym jest superzdrowy i niskokaloryczny. Mowa o yaconie - owocu, który wspomaga odchudzanie, zbija szkodliwy cholesterol i zmniejsza poziom cukru we krwi. Choć w Polsce spotkamy go rzadko, możemy pokusić się o jego uprawę we własnym ogródku. Przyjrzyjmy się bliżej temu oryginalnemu owocowi.
Yacon to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Dokładnie rośnie w rejonie Andów. Według źródeł historycznych stosowali ją sami Majowie i Inkowie. Pierwsza wzmianka o yaconie w piśmiennictwie europejskim pochodzi z 1615 roku. Na szeroką skalę jest on uprawiany obecnie w Peru, Nowej Zelandii, Japonii, USA, we Włoszech, Rosji, Czechach i Francji.
Yacon swoim wyglądem przypomina długiego ziemniaka, a konkretnie batata. Jego smak możemy natomiast porównać do smaku gruszki - jest słodki i soczysty. Warto wiedzieć, że bulwy yaconu to owoce. Powinniśmy zatem klasyfikować go do tej grupy. Z owoców yaconu produkowany jest syrop, który ma dobroczynny wpływa na nasze zdrowie, a ponadto, zawiera niewiele kalorii. Sprawdźmy, co cennego znajdziemy zarówno w syropie, jak i w samym owocu.
Wartość odżywcza
Yacon to przede wszystkim bogate źródło aminokwasów, minerałów oraz witamin. Znajdziemy w nim sporo magnezu, żelaza beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także przeciwutleniaczy, które dbają o naszą odporność. To dzięki tym cennym składnikom yacon tak pozytywnie wpływa na nasz organizm. A jak konkretnie?
W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano, że regularnie przyjmowany do organizmu yacon może zmniejszyć aż o 40 procent poziom trójglicerydów we krwi. Co więcej, udowodniono, że yacon redukuje również szkodliwy cholesterol.
Wspomaga leczenie cukrzycy
Yacon to doskonały owoc dla cukrzyków, ponieważ wykazuje również właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi i reguluje go.
Odchudza
Ten oryginalny owoc znany jest również z działania odchudzającego. Dzięki sporej zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii, wspomaga spalanie tłuszczu oraz dba o jelita. Syrop z yaconu jest niezbędny w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zwiększa wchłanianie składników mineralnych
Regularnie pity syrop z yaconu zwiększa również wchłanianie składników mineralnych do organizmu. W efekcie nasz organizm pracuje dużo lepiej, a my jesteśmy zdrowsi.
Yacon możemy uprawiać we własnym ogródku. Nie jest on rośliną bardzo wymagającą. Potrzebuje jedynie nasłonecznienia i dobrego nawodnienia. Yacon najlepiej zasiać wczesną wiosną w doniczkach, a w okolicach czerwca przesadzić do gruntu. Pierwsze bulwy należy zebrać przed przymrozkami, a następnie przechowywać je w ciemnym miejscu. Dzięki temu yacony wytworzą większą ilość cukru i będą smaczniejsze.