Yam: urodą cię nie oczaruje, ale smakiem już tak!

article cover

Yam: urodą cię nie oczaruje, ale smakiem już tak!

Pod względem wartości odżywczych yam jest zbliżony do naszego tradycyjnego ziemniaka. Blisko 30 proc. bulwy stanowi skrobia. Obfituje w silne przeciwutleniacze w postaci witaminy A i C, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne, na czele z żelazem, wapniem i potasem. Konieczne jest, aby przed zjedzeniem poddać bulwy obróbce termicznej, a wcześniej je namoczyć. Nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia. Z powodzeniem przygotujesz na ich bazie zapiekankę, sałatkę, gulasz warzywny. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych czy jako produkt bazowy jednogarnkowych potraw. Spróbujesz? Ewa Koza, mamsmak.com
Pod względem wartości odżywczych yam jest zbliżony do naszego tradycyjnego ziemniaka. Blisko 30 proc. bulwy stanowi skrobia. Obfituje w silne przeciwutleniacze w postaci witaminy A i C, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne, na czele z żelazem, wapniem i potasem. Konieczne jest, aby przed zjedzeniem poddać bulwy obróbce termicznej, a wcześniej je namoczyć. Nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia. Z powodzeniem przygotujesz na ich bazie zapiekankę, sałatkę, gulasz warzywny. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych czy jako produkt bazowy jednogarnkowych potraw. Spróbujesz? Ewa Koza, mamsmak.com
Dziko rosnące gatunki mają zazwyczaj trujące bulwy. Trzeba wiedzieć, że yam ma ponad 600 gatunków, tylko niektóre bulwy (po obróbce termicznej!) są jadalne. Pochrzyn stanowi ważne źródło pożywienia w wielu krajach strefy tropikalnej. Roślina jest wykorzystywana również przez przemysł kosmetyczny – głównie do produkcji kremów nawilżających, a także w ziołolecznictwie. Jest pomocna w znoszeniu objawów menopauzy, może być stosowana wspomagająco w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.
Dziko rosnące gatunki mają zazwyczaj trujące bulwy. Trzeba wiedzieć, że yam ma ponad 600 gatunków, tylko niektóre bulwy (po obróbce termicznej!) są jadalne. Pochrzyn stanowi ważne źródło pożywienia w wielu krajach strefy tropikalnej. Roślina jest wykorzystywana również przez przemysł kosmetyczny – głównie do produkcji kremów nawilżających, a także w ziołolecznictwie. Jest pomocna w znoszeniu objawów menopauzy, może być stosowana wspomagająco w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.
Yam należąca do rodziny pochrzynowatych, stąd jego druga nazwa – pochrzyn. Określany bywa również chińskim ziemniakiem. Roślina ma drobne kwiaty, a jej liście kształtem zbliżone są do serc. Nas najbardziej interesuje jadalna bulwa, która może nie zachwyca urodą, ale nie taka jest jej rola. Yam jest często mylony ze słodkimi ziemniakami – batatami, a to zupełnie inne rośliny, ale również on może być alternatywą dla ukochanych w naszym kraju ziemniaków.
Yam należąca do rodziny pochrzynowatych, stąd jego druga nazwa – pochrzyn. Określany bywa również chińskim ziemniakiem. Roślina ma drobne kwiaty, a jej liście kształtem zbliżone są do serc. Nas najbardziej interesuje jadalna bulwa, która może nie zachwyca urodą, ale nie taka jest jej rola. Yam jest często mylony ze słodkimi ziemniakami – batatami, a to zupełnie inne rośliny, ale również on może być alternatywą dla ukochanych w naszym kraju ziemniaków.
Ze zdziwieniem przyjęłam informacje, że yam jest uprawiany również w Polsce, bo pnącze lubuje się w cieplejszym klimacie. Najwięcej gatunków rośnie w naturze, yam jest również plantowany w dużych ilościach w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Naturalnie jest rośliną wieloletnią. W Polsce - z uwagi na niższe temperatury - jednoroczną i wykorzystywaną głównie dla celów dekoracyjnych. Bulwy wciąż nie podbiły zbyt wielu naszych serc. Może już czas to zmienić?
Ze zdziwieniem przyjęłam informacje, że yam jest uprawiany również w Polsce, bo pnącze lubuje się w cieplejszym klimacie. Najwięcej gatunków rośnie w naturze, yam jest również plantowany w dużych ilościach w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Naturalnie jest rośliną wieloletnią. W Polsce - z uwagi na niższe temperatury - jednoroczną i wykorzystywaną głównie dla celów dekoracyjnych. Bulwy wciąż nie podbiły zbyt wielu naszych serc. Może już czas to zmienić?
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?