Zakwaszenie organizmu może dotyczyć nawet 80 proc. Polaków
Nawet ok. 80 proc. Polaków może mieć zakwaszony organizm - wskazuje Maryla Bańkowska. I tak długotrwałe zakwaszenie, na początku objawiające się zmęczeniem, sennością, ogólnym osłabieniem, z czasem może prowadzić do szeregu przewlekłych chorób.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Maryla Bańkowska: - Ciało człowieka zostało tak stworzone, by najlepiej działać w swoistym stanie równowagi. Temperatura, ciśnienie i pH to trzy kluczowe składowe zapewniające idealne warunki dla pracy układów i narządów wewnętrznych. Odstępstwo od normy któregokolwiek z nich w dłuższym okresie może doprowadzić do tragicznych skutków. To właśnie w zbyt niskim poziomie pH ujawnia się zakwaszenie organizmu. Często zachwianie to wyrównuje się samoistnie poprzez zwiększone wydalanie przez płuca CO2, a także zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże kwasy. Tego typu procesy są jednak skuteczne tylko do pewnego momentu. Efektem długotrwałego zakwaszenia organizmu może być jego osłabienie, kłopoty z zasypianiem, słabość włosów i paznokci.
Czy wspomniane objawy są pewnym diagnostykiem, że o zakwaszenie organizmu chodzi?
- Są to pewne symptomy mogące świadczyć o zakwaszeniu organizmu, jednak tego typu objawy mogą świadczyć o różnego rodzaju niedoborach. Dlatego też, zanim jednoznacznie stwierdzimy, że nasz organizm jest zakwaszony, warto wykonać odpowiednie testy. Mogą w stu procentach zdiagnozować przyczynę problemu oraz pozwolą na dobór odpowiedniego leczenia. Dobrą formą sprawdzenia swojego stanu zdrowia pod tym kontem jest wykonanie testu obciążeń organizmu. Zaletą tego typu diagnostyki jest bez wątpienia jej szybkość i nieinwazyjność. Jest to proces, który trwa zaledwie chwilę i jest całkowicie bezbolesny.
Czy można wskazać, ilu statystycznych Polaków cierpi z tego powodu?
- Może to być nawet ok. 80 proc. osób w naszym kraju.
Jakie są przyczyny zakwaszenia?
- Przyczyną jest przede wszystkim brak zbilansowanej diety. Jedzenie zbyt wielu produktów o współczynniku kwasowym. Spożywane przez nas pożywienie ulega rozkładowi uwalniając witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne, które następnie ulegają przemianom. Składniki dostarczane organizmowi mogą wykazywać w połączeniu z wodą właściwości kwaso- lub zasadotwórcze, co wpływa na równowagę naszego organizmu. Innymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są długotrwały stres, brak aktywności fizycznej, a także szybkie tempo życia.
Zatem jakimi zasadami należy się kierować chcąc przywrócić równowagę zasadową w organizmie?
- Przede wszystkim powinniśmy znacząco zmniejszyć liczbę produktów zakwaszających, które spożywamy. Sama dieta w przypadku znacznego zakwaszenia jednak nie zawsze może okazać się skuteczna. Warto więc skontaktować się ze specjalistą, który skomponuje dietę odpowiednią dla naszego organizmu, a także - gdy zajdzie taka potrzeba - dobierze odpowiednie specyfiki wspomagające odkwaszenie organizmu.
Dieta zasadowa polega na odwróceniu proporcji produktów kwasowych i zasadowych w diecie. Te ostatnie mają stanowić ok. 80 proc. całego naszego pożywienia. Zadaniem takiej diety jest odkwaszenie naszego organizmu, a także poprawa naszego samopoczucia. Nie musi to być koniecznie radykalna zmiana naszego jadłospisu - czasem warto się przyjrzeć temu, co jemy i nieco zmodyfikować nasze nawyki żywieniowe. Warto jednak pamiętać, że równowaga kwasowo-zasadowa jest jedynie jednym z czynników, który należy wziąć pod uwagę przy komponowaniu jadłospisu. Dlatego też przydatna jest konsultacja ze specjalistą w tym zakresie.
Mówi się o produktach odkwaszających i zakwaszających organizm - jakie to produkty?
- Do produktów odkwaszających nasz organizm należą głównie warzywa i owoce takie jak: cytryna, pietruszka, szparagi, brokuły, awokado, arbuzy, grejpfruty czy też szpinak. Potencjał zakwaszający posiadają na pewno produkty zbożowe, nabiał, kawa, napoje gazowane, mięso, ryby, a także niektóre rośliny strączkowe.
Czy zakwaszenie organizmu może utrudniać odchudzanie albo może wręcz skutkować przybraniem na wadze, i czy fakt zakwaszenia organizmu wpływa na jego odżywienie - przyswajanie witamin i substancji odżywczych?
- Zakwaszenie organizmu może znacznie utrudnić utratę zbędnych kilogramów. Najbardziej widocznym dowodem jest chroniczne zmęczenie, które znacznie utrudnia regularne ćwiczenie fizyczne. Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej może również spowodować wypłukiwanie wapnia z organizmu.
Jakie skutki może mieć długotrwałe zakwaszenie organizmu?
- Początkowe, utrudniające funkcjonowanie objawy mogą spowodować poważne konsekwencje. Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do szeregu przewlekłych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, osteoporozy czy nawet nowotworów. Praktycznie wszystkie organy, tkanki czy nawet komórki mogą zostać uszkodzone przez nadmiar kwasów.