Zaostrza bóle stawów. Najlepiej wyeliminować z diety
Czerwone mięso nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może zwiększać ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów.
Warto wiedzieć, że mięso dostarcza wiele ważnych składników odżywczych, ale zawiera również niezdrowe substancje. Jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko występowania wielu chorób.
Zobacz również: Podlaska turystyka cierpi z nadmiaru kryzysu. "Ci ludzie mają już dość"
Ból stawów jest często objawem poważnych schorzeń, ale może być również wynikiem spożywania niektórych produktów spożywczych. Na takiej liście znajduje się czerwone mięso.
Chociaż nie jest do końca szkodliwe, jego spożywanie w nadmiernych ilościach może zwiększać ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Oprócz tego przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych związanych z uszkodzeniami tkanek budujących stawy.
Zobacz również: Jasnowidz Jackowski ma fatalne wieści. Wyjawił, kiedy uciekać z Polski
Mięso z jednej strony jest m.in. źródłem pełnowartościowego białka czy żelaza lepiej przyswajalnego niż żelazo pochodzenia roślinnego. Z drugiej - wśród niezdrowych jego składników znajduje się cholesterol i tłuszcz będący źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponadto mięso przetworzone jest poddawane różnym procesom zabezpieczającym trwałość do spożycia takim jak np. solenie czy konserwowanie.
Co więcej, aby poprawić jego smak czy zapach, często dodaje się do niego związki chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Zobacz również: Zaprojektowali osiedle dla uchodźców. Proste, ale wygodne
Z wielu badań wynika, że spożywanie mięsa czerwonego w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko chorób takich jak cukrzyca, nowotwory czy choroba niedokrwienna serca.
Alternatywą dla mięsa czerwonego może być białe mięso - indyk, kurczak, cielęcina, zawierające mniej tłuszczu i cholesterolu oraz ryby.