Zapach dosłodzi smak
Mało tłuszczu, cukru i soli - lekarze w zasadzie przekonali nas już, jak powinniśmy się zdrowo odżywiać. Problem w tym, że to co zdrowe, jest niekoniecznie smaczne. Są szanse, że za sprawą francuskich chemików to się zmieni. Badacze z Centre des Sciences du Goût de l'Alimentation ogosili podczas zjazdu American Chemical Society w Filadelfii, że wiedzą już, jak z pomocą węchu zwieść nasz mózg i przekonać nas, że potrawy, które jemy są bardziej słodkie, słone lub tłuste niż w istocie.
O tym, że zapach potrawy ma istotne znaczenie dla odczuwanego smaku wiemy oczywiście od dawna. Ujawnione właśnie wyniki badań pokazują jednak po raz pierwszy, jakie naturalne cząsteczki aromatyczne mają w tym udział. Badacze z Dijon pokazali choćby, że wdychając je można uznać za słodki sok owocowy, który wcześniej nie był dosładzany.
Francuscy badacze użyli do testów zbudowanej przez siebie aparatury, wykorzystującej metodę chromatografii gazowej GC-OAT (Gas Chromatograph-Olfactometry Associated Taste). Z jej pomocą byli w stanie identyfikować cząsteczki zapachowe towarzyszące rzeczywistym pokarmom. Wstępne testy pokazały, że podanie tych samych cząsteczek do nosa badanych osób skutecznie zmieniało u nich wrażenie smaku jedzonych produktów i pozwalało podniebieniu delektować się potrawami o istotnie zmniejszonym poziomie tłuszczu, soli czy cukru.
- Większość konsumentów zdaje sobie sprawę, że powinni jeść zdrowsze produkty, uboższe w tłuszcz, sól i cukier. Problem w tym, że właśnie te składniki sprawiają, że te potrawy są tak smaczne - tłumaczy współautor pracy, dr Thierry Thomas-Danguin. Na podstawie naszych badań jesteśmy przekonani, że odpowiednie aromaty będą w stanie sprawić, że zubożone potrawy przypadną jednak konsumentom do gustu. Chcemy tak zoptymalizować proces przetwarzania żywności, by zdrowe produkty były przez konsumentów regularnie wybierane - dodaje.
Cóż, dla zdrowia i szczupłej sylwetki jesteśmy gotowi dać się oszukiwać na różne sposoby. Ten może być skuteczniejszy i mniej szkodliwy od innych.