Reklama

Zapobiegamy wahaniom poziomu cukru we krwi

Gwałtowne skoki poziomu glukozy zdarzają się nie tylko cukrzykom. Lepiej je uregulować, bo mogą mieć nieprzyjemne skutki zdrowotne!

Niezależnie od ich przyczyny - to sytuacje niebezpieczne dla zdrowia. Przede wszystkim dla diabetyków, którym zdarzają się najczęściej, ale to przypadłość również osób  z chorobami tarczycy, zapaleniem trzustki lub wątroby. 

W zapobieganiu takim sytuacjom pomóc może odpowiednia dieta i dobre nawyki żywieniowe. Szczególnie ważny jest odpowiedni rytm  i jakość odżywiania: spożywajmy regularnie 4-5 małych posiłków dziennie przyrządzonych z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG).  A co takiego jeść? Oto baza dla takiego jadłospisu. 

Reklama

Amarantus

Porcja amarantusa to solidna dawka łatwo przyswajalnej skrobi (bez glutenu), białka, wapnia, żelaza i magnezu! Niski IG ma jednak tylko ten nieprzetworzony. Wystrzegaj się ekspandowanych ziaren.

Orzechy

Są doskonałe do posypania sałatek (będą bardziej sycące) i na przekąskę, gdy czujesz, że potrzebujesz energii. Zawsze noś  w torebce paczuszkę, ale tych niesolonych, bez sztucznych "skorupek", posypek.

Chleb żytni razowy

Zawiera najmniej cukrów, ma niski wskaźnik IG - 50. To dobry produkt na śniadanie. 2 kromki posmarowane pastą warzywną lub rybną nasycą na długo, nie powodując wahań cukru. Wyeliminuj biały chleb (IG 95)! 

Naturalny nabiał

Wybieraj chude, naturalne jogurty i kefiry, ser żółty oraz jajka. Ich IG nie przekracza zwykle 30. Unikaj mlecznych deserów, które mają w składzie masę cukru i to w najgorszej postaci: syropu glukozowego.


Kasza gryczana

Indeks glikemiczny tej kaszy to tylko 40. Do tego jest lekkostrawna, poprawia perystaltykę jelit i zawiera wartościowy błonnik. Na obiad warto przyrządzić z niej warzywne kaszotto. Zrezygnuj lepiej z ziemniaków.

Chude ryby i mięso

Najlepiej w połączeniu z surowymi warzywami. Produkty bogate w białko mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o równoważenie poziomu cukru we krwi. Zapobiegają atakom wilczego głodu, bo sycą na długo.

Zdrowe oleje i oliwy

Generalnie wszystkie tłuszcze spożywcze mają IG 0. Jednak warto sięgać po te zdrowe, jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany (tłoczony na zimno). Dodawaj je do warzywnych i białkowych past oraz do surówek. 

Warzywa strączkowe

Poleca się pasty, farsze, pasztety i zupy z fasoli, soi, soczewicy. Sycą na długo: są źródłem roślinnego białka oraz witamin z grupy B, a także potasu. By ułatwić ich trawienie, nasiona długo mocz przed przyrządzeniem.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy