Zapobiegamy wahaniom poziomu cukru we krwi
Gwałtowne skoki poziomu glukozy zdarzają się nie tylko cukrzykom. Lepiej je uregulować, bo mogą mieć nieprzyjemne skutki zdrowotne!
Niezależnie od ich przyczyny - to sytuacje niebezpieczne dla zdrowia. Przede wszystkim dla diabetyków, którym zdarzają się najczęściej, ale to przypadłość również osób z chorobami tarczycy, zapaleniem trzustki lub wątroby.
W zapobieganiu takim sytuacjom pomóc może odpowiednia dieta i dobre nawyki żywieniowe. Szczególnie ważny jest odpowiedni rytm i jakość odżywiania: spożywajmy regularnie 4-5 małych posiłków dziennie przyrządzonych z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). A co takiego jeść? Oto baza dla takiego jadłospisu.
Porcja amarantusa to solidna dawka łatwo przyswajalnej skrobi (bez glutenu), białka, wapnia, żelaza i magnezu! Niski IG ma jednak tylko ten nieprzetworzony. Wystrzegaj się ekspandowanych ziaren.
Orzechy
Są doskonałe do posypania sałatek (będą bardziej sycące) i na przekąskę, gdy czujesz, że potrzebujesz energii. Zawsze noś w torebce paczuszkę, ale tych niesolonych, bez sztucznych "skorupek", posypek.
Chleb żytni razowy
Zawiera najmniej cukrów, ma niski wskaźnik IG - 50. To dobry produkt na śniadanie. 2 kromki posmarowane pastą warzywną lub rybną nasycą na długo, nie powodując wahań cukru. Wyeliminuj biały chleb (IG 95)!
Naturalny nabiał
Wybieraj chude, naturalne jogurty i kefiry, ser żółty oraz jajka. Ich IG nie przekracza zwykle 30. Unikaj mlecznych deserów, które mają w składzie masę cukru i to w najgorszej postaci: syropu glukozowego.
Kasza gryczana
Indeks glikemiczny tej kaszy to tylko 40. Do tego jest lekkostrawna, poprawia perystaltykę jelit i zawiera wartościowy błonnik. Na obiad warto przyrządzić z niej warzywne kaszotto. Zrezygnuj lepiej z ziemniaków.
Chude ryby i mięso
Najlepiej w połączeniu z surowymi warzywami. Produkty bogate w białko mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o równoważenie poziomu cukru we krwi. Zapobiegają atakom wilczego głodu, bo sycą na długo.
Zdrowe oleje i oliwy
Generalnie wszystkie tłuszcze spożywcze mają IG 0. Jednak warto sięgać po te zdrowe, jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany (tłoczony na zimno). Dodawaj je do warzywnych i białkowych past oraz do surówek.
Warzywa strączkowe
Poleca się pasty, farsze, pasztety i zupy z fasoli, soi, soczewicy. Sycą na długo: są źródłem roślinnego białka oraz witamin z grupy B, a także potasu. By ułatwić ich trawienie, nasiona długo mocz przed przyrządzeniem.