Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet
Masz kilka nowych fałdek na brzuchu? Proponujemy siedem pomysłów na zmiany w menu, które pomogą ci się ich pozbyć. Wybierz najlepszy dla siebie.
KOKTAJLOWE ODEJMOWANIE
Dzięki koktajlom łatwo oczyścisz organizm i podkręcisz metabolizm. Dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo substancji przyspieszających przemianę materii. Najważniejsze są warzywa zielone. Sięgaj po jarmuż, seler naciowy, natkę pietruszki, szpinak, kiełki. Z owoców nie żałuj sobie grejpfrutów, bo zawierają związki wspomagające odchudzanie, oraz jabłek - najtańszych, za to bogatych w pektyny.
JAK JEŚĆ: Wystarczy, jeśli wypijesz dwa dziennie, zastępując nimi drugie śniadanie i kolację. Do warzyw dodawaj trochę owoców, bo poprawiają smak.
DLA KOGO: Przygotuj się na zwiększoną dawkę błonnika. Jeśli masz wrażliwy układ pokarmowy, obieraj jabłka i gruszki, unikaj owoców z drobnymi pestkami, np. malin.
★ KOKTAJL ZIELONY: Zmiksuj pół awokado, jabłko, kiwi, gałązkę jarmużu, 1/3 pęczka natki i szklankę wody.
★ CZERWONY: Szklankę soku pomidorowego zblenduj z dwiema łodygami selera naciowego i kiełkami brokułu.
★ ŻÓŁTY: Zmiksuj szklankę mleka 2 proc. z bananem i garścią liści szpinaku baby.
SYSTEM 2+1
Tygodniowa dieta to czas bezpieczny. Zwiększona ilość białka nie obciąży trzustki ani nerek. Pamiętaj tylko, aby pić teraz dużo wody, przynajmniej 2,5 litra dziennie. Dieta z solidną porcją białka zadba o twoje mięśnie i przyspieszy spalanie tłuszczu.
Każdy posiłek będzie składał się z dużej porcji warzyw oraz produktu białkowego, który powinien zajmować dwa razy mniej miejsca na talerzu (proporcja 2:1). Może to być chude mięso (najlepiej drobiowe), chuda ryba (dorsz, pstrąg), jajka, nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu (sprawdź, czy nie jest słodzony!). Unikaj smażonych potraw, raczej grilluj je bez tłuszczu, podpiekaj, gotuj. To samo dotyczy warzyw - surowe lub tylko zblanszowane będą dłużej trawione.
JAK JEŚĆ: Zaplanuj 4 posiłki dziennie. Nakładaj je na talerzyk deserowy. To ograniczy wielkość porcji i sprawi, że nie będziesz jadła zbyt dużo.
DLA KOGO: Tygodniowa dieta to czas bezpieczny. Zwiększona ilość białka nie obciąży trzustki ani nerek. Pamiętaj tylko, aby pić teraz dużo wody, przynajmniej 2,5 litra dziennie.
MENU
● ŚNIADANIE: Jajecznica na parze z 2 jajek, sałatka z cykorii, pomidora i jogurtu naturalnego.
● II ŚNIADANIE: Twarożek wiejski (200 g), 2 łodygi selera naciowego, pęczek rzodkiewek (do maczania w twarożku).
● OBIAD: Pieczony w folii filet z piersi kurczaka, leczo z cukinii, papryki i cebuli w sosie pomidorowym.
● KOLACJA: 150 g gotowanego łososia, salsa z rzodkiewki i marchewki, zielony groszek lub fasolka szparagowa.
MAGICZNE ZUPY
Dieta zupowa to idealny pomysł na zimę - jest łatwa i lekka, ale rozgrzewająca. Ważne, aby nie były to "cienkie" zupki, bo będziesz głodna. Powinny być bogate w warzywa (a więc i w błonnik) i mieć konsystencję kremu. Takie zupy dłużej się trawi. Można do nich dodać kawałek chudego mięsa, np. drobiowego, ale makaron, ryż, grzanki czy śmietana nie są wskazane. Już na talerzu warto wlać do zupy łyżkę oliwy lub oleju, aby ułatwić wchłanianie witamin A, D, E i K.
JAK JEŚĆ: Zastąp nimi wszystkie posiłki. Aby dieta nie była monotonna, gotuj codziennie inną zupę lub dwie naraz i jedz je na przemian.
DLA KOGO: Może ją stosować każdy, bo jest lekkostrawna.
★ KREM Z GROSZKU: Zalej litrem wody pokrojone: marchewkę, pietruszkę, selera i 2 szklanki mrożonego zielonego groszku. Gotuj 30 minut. Przypraw i zmiksuj na krem.
★ ZUPA POROWA: Ugotuj w litrze wody selera, pietruszkę i 3 ziemniaki. Dodaj 2 pory podduszone na oliwie. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj, zagotuj, posyp kolendrą.
Goodbye, cukier!
Przez tydzień nie jesz produktów, które szybko podnoszą poziom glukozy. Przygotowujesz posiłki tylko z tych składników, które mają indeks glikemiczny poniżej 40. Listę znajdziesz w internecie (np. www.dietamm. com), ale wystarczy też, jeśli będziesz kierowała się zasadą: nic słodkiego! Rezygnujesz więc nie tylko z cukru i słodyczy, ale też gotowanej marchewki, buraków, ziemniaków, słodkich owoców (np.: bananów, winogron, śliwek) i soków z nich wyciskanych, białego pieczywa. Z produktów zbożowych dozwolone są makaron razowy i chrupkie pieczywo razowe.
JAK JEŚĆ: Zaplanuj 4 posiłki dziennie i... jedz tyle, by się najeść.
DLA KOGO: Przyda się, jeśli w święta zaszalałaś na słodko albo jeśli zbadałaś poziom cukru i okazało się, że jest zbyt wysoki.
MENU
● ŚNIADANIE Odtłuszczony twaróg z łyżką kwaśnej śmietany, pomidor ze szczypiorkiem, chrupkie pieczywo razowe.
● II ŚNIADANIE Odtłuszczony jogurt z owocami (np.: jabłko, mandarynki, arbuz).
● OBIAD Pieczona polędwiczka wieprzowa, gotowana brukselka posypana parmezanem. Surówka z marchewki.
● KOLACJA Razowe spaghetti z wędzonym łososiem i natką. Sałatka z pomidorów i gotowanej fasolki szparagowej.DETOKS NA BAZIE JAGLANKI
DETOKS NA BAZIE JAGLANKI
Kasza przywróci równowagę po mięsnej i wysokocukrowej świątecznej rozpuście. Jest skarbnicą soli mineralnych, w tym krzemionki, która poprawia stan cery i włosów (ważne przed sylwestrem!) i błonnika. Dieta jest prosta: do ugotowanej kaszy dodajesz dużo gotowanych warzyw i nieco chudego mięsa.
JAK JEŚĆ: Wystarczą nawet 3 posiłki dziennie, bo po kaszy nie będziesz głodna.
DLA KOGO: Dla wszystkich, zwłaszcza dla zmarzluchów, bo daje uczucie ciepła.
★ KASZOTTO Z CIECIORKĄ: 2 łyżki ugotowanej cieciorki i 3-4 pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy dodaj do 2/3 szklanki kaszy. Podgrzej, posyp natką.
NAJLEPIEJ NA SUROWO
Kilka dni na diecie typu "raw food" uwolni cię od niezdrowych tłuszczów i cukru. Jesz tylko to, co nie wymaga gotowania, pieczenia, smażenia. Czyli głównie warzywa, owoce, orzechy, nasiona. Twoje posiłki to koktajle, sałatki, zimne zupy. Jeśli lubisz mięso, możesz przyrządzić sobie tatara z wołowiny!
JAK JEŚĆ: Jesz, ile chcesz, nawet 5 razy dziennie.
DLA KOGO: Dla osób przyzwyczajonych do dużej ilości błonnika i nieprzywiązanych do jedzenia na ciepło.
★ SPAGHETTI Z CUKINII: Na pesto zmiksuj kilka suszonych pomidorów z pęczkiem natki, czosnkiem i oliwą. Wymieszaj z cukinią pokrojoną w cieniutkie paski.
WSPOMAGANIE HERBATKAMI
Program minimum: ziołowe napary poprawią przemianę materii. Jedz jak zawsze, tylko unikaj ciężkostrawnych potraw. Wypijaj 3-4 szklanki naparu, np.: rumianku, czystka, bratka, pokrzywy, mięty. Nie rezygnuj, jeśli zauważysz u siebie objawy trądziku albo inny zapach potu. To chwilowe, bo organizm się oczyszcza.
JAK PRZYRZĄDZAĆ: Torebkę lub łyżkę ziół podgrzewaj przez 2-3 minuty (nie gotuj).
DLA KOGO: Przy objawach refluksu rezygnuj z mięty i pokrzywy. Mogą one pobudzać wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Odczuwamy wtedy ssanie, które chętnie łagodzimy..., jedząc.
RUCH WZMOCNI EFEKT DIETY
PO ŚWIĘTACH MAMY WIĘCEJ CZASU, więc poświęćmy godzinę dziennie na trening. Najlepiej byłoby wyjść na świeże powietrze, bo dzięki niskiej temperaturze spalimy dodatkowe kalorie. Zaplanuj trasę szybkiego marszu. (Jeśli czujesz się na siłach, możesz od czasu do czasu potruchtać). Spalisz 350 kalorii i zaczniesz gubić tkankę tłuszczową tam, gdzie trzeba, czyli w rejonie brzucha. Jeżeli pogoda nie dopisze, wybierz się na siłownię i spędź przynajmniej trzy kwadranse na rowerku. Efekt będzie podobny, jak po marszu. Jeśli chcesz dodatkowo wzmocnić mięśnie w talii, na koniec poćwicz brzuszki.
Iwona Milewska