Reklama

Zdrowe tłuszcze do smażenia

Nie ma tłuszczu idealnego do wszystkich zastosowań, warto więc dobierać go do rodzaju potrawy, jaką chcemy zrobić.

Na czym można smażyć?

Olej rzepakowy: Używaj go do głębokiego smażenia i potraw, które muszą smażyć się długo. Olej rzepakowy ma idealną proporcję kwasów omega-3 i omega-6 wynoszącą 1:2, zawiera też dużą dawkę witaminy E. Do smażenia najlepiej używać oleju rafinowanego, który ma wysoką temperaturę dymienia (czyli temperaturę, w której zaczyna się palić). 

Oliwa: Prawdą jest, że oliwa ma niską temperaturę dymienia i w wyniku smażenia traci wiele wartości odżywczych. Ale też zawiera stabilny termicznie, zdrowy kwas oleinowy. Warto więc na niej podsmażać krótko (np. warzywa), co jest praktykowane w uznawanych za bardzo zdrowe kuchniach włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej). Do smażenia można używać oliwy tańszej - pomace. 

Masło klarowane: Jest oczyszczone, przez co ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i jest bardzo smaczne. Nadaje się do dłuższego smażenia w wysokich temperaturach. 

Smalec: Ma również bardzo wysoką temperaturę dymienia i można go wykorzystać np. do przyrządzania potraw z mięs czy smażenia ciastek. 

Uwaga! Masło klarowane i smalec ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie są jednak polecane osobom cierpiącym na choroby krążenia, zaburzenia lipidowe czy odchudzającym się. 

Reklama

Nowe badania dotyczące tłuszczy

Naukowcy odkryli, że tłuszcze zwierzęce nie są wcale takie złe, jak dotąd sądzono. Nie trzeba więc z nich rezygnować w diecie zdrowej osoby. 

W nowych badaniach dowiedziono, że tłuszcz zwierzęcy spożywany w umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie. Za choroby krążenia w większym stopniu odpowiadają łatwo przyswajalne cukry i węglowodany.

Masło dobre do smażenia

Używaj masła klarowanego (ok. 13 zł/300 g), zwykłe nadaje się co najwyżej do zrobienia jajecznicy czy jajka sadzonego. 

Jaki smalec wybrać? Możesz używać wieprzowego lub gęsiego (kosztuje ok. 5 zł/200 g), który uważany jest za zdrowszy - zawiera więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy