Reklama

Reklama

Zdrowie w kolorze dyni

Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego tak bardzo lubią ją... sportowcy. Co ważne, beta-karoten zawarty w dyni ma działanie antynowotworowe.

Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych.

Reklama

"Występują różne odmiany kolorystyczne dyni. Im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu - kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL" - mówi PAP Life Patrycja Michałowska, dietetyk salonu sportowego 4Faces.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje