Reklama

Zdrowie z letnim smakiem

Jagody, truskawki, borówki amerykańskie - to smakołyki, którymi latem możemy zajadać się do woli, do czego szczególnie zachęcają naukowcy. Te niewielkie owoce kryją w sobie wiele wartościowych składników, które wpływają zbawiennie na naszą urodę i zdrowie.

Jagody, maliny, truskawki, żurawina - to smakowite bogactwo letnich smaków. Jednak wszystkie te owoce razem i każde z osobna może być traktowane jak apteczka, gdyż mnogość składników odżywczych, witamin i minerałów, jaka znajduje się w tych niewielkich owocach, jest jak  zastrzyk.

Borówki amerykańskie mają najwyższą zawartość antyoksydantów, w porównaniu z innymi owocami. Dlatego też są doskonałym, naturalnym antidotum na choroby serca, posiadają również właściwości antyrakowe. Najnowsze badania wskazują również, że borówki amerykańskie wpływają również pozytywnie na gęstość kości.

Badacze doszli do wniosku, że związki zwane polifenolami (pigmenty, które nadają borówkom ich kolor) stymulują wzrost kości. Inne badania wskazują, że dieta bogata w borówki może również zapobiec utracie masy kostnej po menopauzie.
Truskawki to niezaprzeczalny smak lata.

Reklama

Warto się nimi cieszyć, gdyż jak pokazują badania, truskawki zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, są również jednym z najlepszych leków na zaparcia. Wysoka zawartość błonnika występująca w poprawia pracę jelit. Dodatkowo niewielkie nasiona, które znajdują się w truskawkach pomagają oczyścić ściany jelita grubego.

Czarne jagody doskonale odżywiają nasz mózg. Według badań nie tylko stymulują one komórki mózgowe, ale poprawiają również pamięć, koordynację i funkcje poznawcze. Najnowsze badania sugerują, że systematyczne spożywanie czarnych jagód może chronić przed chorobą Alzheimera.

Czerwone porzeczki to bogate źródło potasu, który jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, ma również istotny wpływ na mięśnie i kości. Jego niedobór może powodować skurcze, osłabienie i nieregularne tętno. Z kolei jagody goji zawierają więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto ten himalajski przysmak zawiera wysoką ilość żelaza.

Jeszcze do niedawna jagody acai zostały okrzyknięte nowym "superproduktem". Choć od wieków szeroko wykorzystywana jest w Ameryce Południowej, dopiero niedawno o jej właściwościach usłyszał cały świat. Ze względu na jeden z najwyższych wskaźnik antyoksydantów (wśród owoców) pomagających w walce z rakiem, nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 6, 9) a także liczne witaminy z grupy B, jagoda acai szybko zyskała miano cudownej.

W przeciwieństwie do borówki i czarnej jagody, jagoda brazylijska skuteczniej hamuje wolne rodniki i obniża poziom cholesterolu, jednak nie jest prawdą, że acai sama w sobie jest złotym środkiem na nadwagę - może najwyżej wspomóc proces odchudzania.

Maliny mają prawie tak samo wysoką zawartość przeciwutleniaczy co jagody, jednak dodatkowo mają również silne właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że jest to związane z antocyjanów, które nadają malinom ich żywy kolor.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: jagody | truskawki | składniki odżywcze | owoce leśne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy