Zdrowy napój z drożdży! Jak go przygotować? Na co pomaga?
Drożdże spożywcze mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, będąc cennym źródłem wielu mikroelementów. By wzmocnić pracę trzustki, mózgu, jelit, układu odpornościowego, a także poprawić wygląd skóry i paznokci możemy sięgnąć po zdrowy napój z drożdży.
W przemyśle spożywczym, a także w naszej kuchni, drożdże zajmują ważne miejsce. Od wieków wykorzystywane są między innymi do wypieku pysznych ciast, chleba, bułek, ciasta do pizzy, produkcji piwa, wina, a także preparatów medycznych.
Mikroelementy zawarte w nich zawarte usprawniają pracę naszych jelit, pomagając pozbyć się znajdujących w nich złogów, poprawiają pracę mózgu i trzustki, wzmacniają skórę, paznokcie, a nawet naszą odporność na choroby. Jedzenie drożdży wspomaga pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, obniża poziom cukru we krwi i sprawdza się przy leczeniu niewydolności tarczycy.
W szczepach tych jednokomórkowych grzybów odnajdziemy doskonałe źródła:
- witaminy E,
- witaminy z grupy B,
- białka,
- błonnika,
- cynku,
- fosforu,
- magnezu,
- wapnia,
- jodu,
- sodu,
- żelaza,
- chromu,
- manganu.
By przygotować napój na bazie drożdży piekarniczych poprawiający naszą kondycję, potrzebujemy jednej pokruszonej kostki drożdży piekarniczych, którą zalejemy szklanką wrzącej wody lub gorącym mlekiem. Napój należy bardzo dokładnie wymieszać i jest od razu gotowy do spożycia! Godzinę przed i po wypiciu tego zdrowego koktajlu powinniśmy unikać jedzenia słodyczy - samej mikstury także nie powinniśmy dosładzać do smaku.
Kuracja drożdżami może trwać nie dłużej niż trzy miesiące i polega na wypijaniu takiego napoju raz dziennie.
Pamiętajmy jednak o tym, by nie raczyć się nigdy surowymi drożdżami - mogą one wywołać zaburzenia flory bakteryjnej jelit.
Zobacz także:
Dieta odgrzybiająca organizm. Zasady odżywiania i zalecane produkty przy produkty przy kandydozie
Dieta a COVID-19: Polscy naukowcy odkryli związek