Ze skórką czy bez?
Warzyw i owoców, które można jeść w całości, najlepiej nie obierać.
W ich skórkach są substancje broniące rośliny przed negatywnym działaniem promieniowania słonecznego i grzybami. Są też korzystne dla naszego zdrowia. W skórkach jest błonnik. Można nie obierać produktów od zaufanych producentów, którzy nie używają chemicznych środków ochrony roślin czy używają ich zgodnie z zaleceniami.
Ze skórką bez obaw można jeść ekologiczne, krajowe jabłka (w ich skórce jest kwas ursolowy, który obniża poziom cukru i cholesterolu, wit. C, A, B1, B2, PP i B3), a także gruszki, brzoskwinie i morele. Bez obierania jemy śliwki, wiśnie, czereśnie, jagody, agrest, porzeczki (zdjęcie z nich skórki byłoby trudne). Szczególnie cenna jest skórka winogron: zawiera resweratrol - substancję zmniejszającą ryzyko chorób krążenia, raka jelita i prostaty. Ze skórką można jeść niektóre warzywa, np. ziemniaki (zwłaszcza młode), marchew, pietruszkę, selery, buraki, kalarepę, cukinię - w jej skórce jest luteina (zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka). Warzywa muszą być świeże, bez uszkodzeń, oznak psucia, pleśni. Owoce przed jedzeniem trzeba dokładnie umyć. Warzywa, których nie zamierzamy obierać, dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą miękką szczoteczką.
Skórkę usuwamy z melona, avocado, kiwi, ale ścinamy ją bardzo cienko, bo tuż pod nią jest dużo witaminy C. Nie usuwajmy gorzkich białych błonek z grejpfruta, mandarynki czy pomarańczy - zawierają błonnik. Jabłka "potraktowane" środkami konserwującymi i nabłyszczającymi lepiej obrać, zawsze po dokładnym umyciu ich pod bieżącą wodą. Jeżeli chcemy zdjąć skórkę z pomidorów, zrobimy to z łatwością po sparzeniu ich wrzątkiem.