Reklama

Zgaga już nie da ci popalić!

Uprzykrza życie średnio co trzeci dzień co trzeciej osobie... Jeśli i ty masz jej dosyć, sprawdź, co możesz zrobić, by przestała ci dokuczać. Oto najskuteczniejsze sposoby!

Uczucie pieczenia i palenia w gardle, za mostkiem oraz w dołku podsercowym - to właśnie jest zgaga. Pojawia się, gdy nabłonek przełyku zostanie podrażniony przez cofający się z żołądka pokarm i kwas solny.

Sprzyjają temu m.in.: błędy dietetyczne (głównie obfite, tłuste i w pośpiechu spożywane posiłki, picie dużej ilości kawy oraz alkoholu), a także nadwaga ciała i palenie tytoniu (o tych dwu ostatnich przyczynach mówi się coraz więcej).

U kobiet łatwo o zgagę podczas menopauzy

Reklama

Zwykle dolegliwości są związane ze spowolnioną przemianą materii i przybieraniem na wadze. Gdy przybywa ci w pasie, zwiększa się ciśnienie w jamie brzusznej i nietrudno o "wyciśnięcie" pokarmu z żołądka do przełyku, np. gdy się pochylasz. Dodatkowo niekorzystne jest to, że wolniej przebiega regeneracja podrażnionego nabłonka i twoje odczuwanie zgagi może być silniejsze.

Czasem zgaga to objaw chorobowy

Jeśli występuje co najmniej 2 razy w tygodniu i przez okres 3 miesięcy lub dłuższy, to raczej nie tylko efekt błędów dietetycznych. Może świadczyć o refluksie żołądkowo-przełykowym, schorzeniu, w którym dolna część przełyku (tzw. dolny zwieracz) pracuje nieprawidłowo. Przyczyny refluksu to m.in.: stosowanie doustnej antykoncepcji oraz niektórych leków (np. przeciwko nadciśnieniu), cukrzyca. Częste zgagi i refluks wymagają leczenia. Inaczej narażają cię na nadżerki przełyku i jego zwężenie oraz krwawienia z przewodu pokarmowego. Pomogą ci leki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego (tzw. inhibitory pompy protonowej). Przy lekkim refluksie wystarczy je przyjmować przez 2-4 tygodnie.

Bardzo ważna jest zmiana codziennych nawyków

Jedz częste i nieduże posiłki o stałych porach (w tym - wczesne kolacje). Unikaj produktów pobudzających wydzielanie śliny (np. gumy do żucia, landrynek) i długo zalegających w żołądku (np. tłustych). Bezpośrednio po jedzeniu unikaj wysiłku fizycznego. Śpij z głową uniesioną wyżej lub na lewym boku. Nie pal papierosów!

5 domowych leków

Jedząc niektóre produkty roślinne, możesz skutecznie złagodzić atak zgagi. Ote te, które najlepiej pomogą ugasić pożar w przełyku.

Migdały - alkalizują

Nawet przez samych lekarzy są uważane za bardzo pomocną przekąskę. Mają zdolność zobojętniania soku żołądkowego. Dzięki nim do przełyku trafia mniej drażniącego kwasu, a ten który już się w nim znajduje, traci swoje niepożądane właściwości.

CO JEST ZALECANE: W razie pojawienia się dolegliwości, chrup migdały. Staraj się przy tym je dobrze rozgryźć, na papkę. Już 3-4 sztuki mogą złagodzić zgagę.

Napój ziemniaczany - osłania śluzówkę

CO JEST ZALECANE: Codziennie rano i wieczorem pij 100 ml (ok. 1/2 szklanki) soku ze świeżych ziemniaków (najlepiej o czerwono-fioletowej barwie, koniecznie bez zazielenień). Aby go otrzymać, umyte ziemniaki (ze skórką) zetrzyj na tarce i przeciśnij przez gazę lub drobne sitko. Możesz też pokroić je w kawałki i przecisnąć przez sokowirówkę. Taką kurację stosuj przez 2-3 tygodnie.

Lukrecja - jest przeciwzapalna

Dzięki temu zapobiega zmianom w nabłonku przełyku, które z czasem mogłyby nabrać charakteru nowotworowego. Zmniejsza też wydzielanie kwasu.

CO JEST ZALECANE: Popijaj napar z korzenia lukrecji 3 razy dziennie po łyżce stołowej. Sposób przygotowania: łyżkę rozdrobnionego korzenia zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 20 min; odcedź.

Siemię lniane - superpanaceum

Działa powlekająco, osłaniająco i zmiękczająco, a dodatkowo lekko przeczyszczająco. Łagodzi nie tylko zgagę, objawy nadkwasoty i choroby wrzodowej, ale także dolegliwości spowodowane okresem menopauzy.

CO JEST ZALECANE: Codziennie rano pij na czczo kleik z nasion lnu - 2 łyżki gotuje się w szklance wody, aż powstanie napój o konsystencji kisielu.

Płatki owsiane - chłoną i odprowadzają kwas

CO JEST ZALECANE: 1/2 łyżeczki suchych płatków (najlepiej drobnych) żuj powoli. Gdy poczujesz, że napęczniały i stały się papkowate, połknij je. Przesuwająca się w przełyku śluzowata papka zbierze drobiny drażniącego kwasu.


Spec. med. rodz. Hanna Dolińska, Centrum Medyczne w Warszawie


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy