Ziele: Angielskie tylko z nazwy

article cover
123RF/PICSEL

Ziele: Angielskie tylko z nazwy

Przyprawę możemy kupić w postaci całych lub zmielonych ziaren. Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że więcej zarówno smakowo, jak i leczniczo zyskamy z tej, którą sami zmielimy w domu. Dla zachowania wartości odżywczych przechowujmy ją w suchym i ciemnym miejscu. Do czego dodać ziele angielskie? Koniecznie do kiszenia kapusty i ogórków oraz marynowania śledzi. Doskonale podkreśli też smak mięs, wędlin, zup, sosów, gulaszu mięsnego i warzywnego. Warto dodać szczyptę ziela do świątecznych pierników. W Stanach Zjednoczonych przyprawa wykorzystywana jest głównie do doprawiania deserów, na Bliskim Wschodzie z kolei do likierów i potraw mięsnych. Ziele angielskie nie jest solistą, dobrze komponuje się smakowo i zapachowo z wieloma innymi przyprawami, na przykład gałką muszkatołową, imbirem, czosnkiem, goździkami, cynamonem i kardamonem.
Przyprawę możemy kupić w postaci całych lub zmielonych ziaren. Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że więcej zarówno smakowo, jak i leczniczo zyskamy z tej, którą sami zmielimy w domu. Dla zachowania wartości odżywczych przechowujmy ją w suchym i ciemnym miejscu. Do czego dodać ziele angielskie? Koniecznie do kiszenia kapusty i ogórków oraz marynowania śledzi. Doskonale podkreśli też smak mięs, wędlin, zup, sosów, gulaszu mięsnego i warzywnego. Warto dodać szczyptę ziela do świątecznych pierników. W Stanach Zjednoczonych przyprawa wykorzystywana jest głównie do doprawiania deserów, na Bliskim Wschodzie z kolei do likierów i potraw mięsnych. Ziele angielskie nie jest solistą, dobrze komponuje się smakowo i zapachowo z wieloma innymi przyprawami, na przykład gałką muszkatołową, imbirem, czosnkiem, goździkami, cynamonem i kardamonem.123RF/PICSEL
Dzięki zawartości potasu ziele angielskie jest pomocne w normalizowaniu poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Za sprawą wspomnianego już eugenolu i witaminy C oraz garbników i kwercetyny wykazuje właściwości przeciwutleniające – niwelując działanie wolnych rodników zapobiega rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Poprawiając smak, dodaj sobie zdrowia! Ewa Koza, mamsmak.com
Dzięki zawartości potasu ziele angielskie jest pomocne w normalizowaniu poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Za sprawą wspomnianego już eugenolu i witaminy C oraz garbników i kwercetyny wykazuje właściwości przeciwutleniające – niwelując działanie wolnych rodników zapobiega rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Poprawiając smak, dodaj sobie zdrowia! Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Ziele angielskie to suszone nasiona drzewa pimentowego. Trudno im zarzucić, że są bez wyrazu, z dużą mocą docierają do naszych zmysłów. Mają wyraziste barwy: od ciemnofioletowych po czerń, intensywny, trochę goździkowy aromat i ostry smak z wyczuwalną gorzką nutą. Zgodnie z korzeniami przyprawa, rzadziej, ale bywa określana pieprzem z Jamajki, goździkowym, pachnącym lub angielskim, a także pimentem. Ważniejsze jednak od nomenklatury są jej walory smakowe i niezaprzeczalne korzyści zdrowotne.
Ziele angielskie to suszone nasiona drzewa pimentowego. Trudno im zarzucić, że są bez wyrazu, z dużą mocą docierają do naszych zmysłów. Mają wyraziste barwy: od ciemnofioletowych po czerń, intensywny, trochę goździkowy aromat i ostry smak z wyczuwalną gorzką nutą. Zgodnie z korzeniami przyprawa, rzadziej, ale bywa określana pieprzem z Jamajki, goździkowym, pachnącym lub angielskim, a także pimentem. Ważniejsze jednak od nomenklatury są jej walory smakowe i niezaprzeczalne korzyści zdrowotne. 123RF/PICSEL
Ziele angielskie jest źródłem ważnych dla systemu nerwowego witamin z grupy B i cennej dla odporności witaminy C. Znajdziemy w nim również szereg składników mineralnych, w tym: korzystne dla serca potas i magnez, ważny dla kości wapń i dbające o krew żelazo, a także błonnik.
Ziele angielskie jest źródłem ważnych dla systemu nerwowego witamin z grupy B i cennej dla odporności witaminy C. Znajdziemy w nim również szereg składników mineralnych, w tym: korzystne dla serca potas i magnez, ważny dla kości wapń i dbające o krew żelazo, a także błonnik.123RF/PICSEL
Przyprawa ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Determinuje procesy metaboliczne. Obecny w niej eugenol zapobiega zarówno zaparciom, jak i biegunkom, niweluje też nudności, działa przeciwwymiotnie i znosi wzdęcia. Ostrożność w stosowaniu ziela powinny zachować osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, a borykające się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, refluksem lub chorobami jelit lepiej niech zupełnie z niego zrezygnują, bo może nasilić objawy.
Przyprawa ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Determinuje procesy metaboliczne. Obecny w niej eugenol zapobiega zarówno zaparciom, jak i biegunkom, niweluje też nudności, działa przeciwwymiotnie i znosi wzdęcia. Ostrożność w stosowaniu ziela powinny zachować osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, a borykające się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, refluksem lub chorobami jelit lepiej niech zupełnie z niego zrezygnują, bo może nasilić objawy. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?