Reklama

Zielony jęczmień: Efektywnie redukuje tkankę tłuszczową

Zielony jęczmień bije rekordy popularności w dietach odchudzających i rozmaitych programach żywieniowych, bo skutecznie podkręca metabolizm i efektywnie redukuje tkankę tłuszczową. Już niewielka ilość dodawana regularnie do potraw sprawia, że wałeczki i boczki znikają z okolic brzucha, ale warto po niego sięgać także z innych powodów. Zielony jęczmień to doskonały pokarm dla serca, jelit i mózgu. Wspiera walkę z nagłymi skokami ciśnienia, depresją, miażdżycą czy zawałem. Co zawiera? W jakiej postaci najlepiej go stosować? Poniżej garść wskazówek.

Zielony jęczmień - kopalnia minerałów i przeciwutleniaczy

Zielony jęczmień to prawdziwa kopalnia chlorofilu, przeciwutleniaczy, które odpowiedzialne są za zwalczanie wolnych rodników oraz witamin i składników mineralnych. Zawiera solidne porcje witamin z grupy B oraz C i E. Dostarcza też mnóstwo żelaza, magnezu, wapnia oraz cynku - minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W zielonych łodygach jęczmienia znajdują się też aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować oraz naturalne hormony.

Zielony jęczmień przyspiesza odchudzanie

Lista dobroczynnych właściwości zielonego jęczmienia jest długa, ale najbardziej ceniony jest za swoje zdolności odchudzające. To oczywiście zasługa obecnego w nim błonnika pokarmowego, który reguluje i stymuluje pracę układu trawiennego, podkręca metabolizm, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz dba o mikroflorę bakteryjną jelit. Już niewielka ilość zielonego jęczmienia dodawana choćby do potraw sprawia, że żołądek i jelita działają bez zarzutu, a nadprogramowe kilogramy znacznie szybciej znikają.

Reklama

Zielony jęczmień wspiera serce i reguluje ciśnienie

Zielony jęczmień wzmacnia i chroni serce - naturalnie obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie. Dlatego jest bardzo pożądany w diecie osób, które zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, nagłymi skokami ciśnienia albo przeszły zawał serca.

Zielony jęczmień wzmacnia odporność

Obecne w zielonym jęczmieniu witaminy i minerały powodują, że fantastycznie wzmacnia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi anemii oraz chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, otyłość czy cukrzyca.

Zielony jęczmień pokarm dla mózgu i skóry

Zielony jęczmień ma bardzo dobroczynny wpływ na ludzką skórę i mózg. Dzięki przeciwutleniaczom hamuje procesy starzenia, ujędrnia i wygładza cerę. Jeśli jest regularnie dostarczany do organizmu, minimalizuje ryzyko pojawienia się depresji, gdyż zwiesza poziom serotoniny, zwanego hormonem szczęścia.

Zielony jęczmień: Jak stosować?

Młody jęczmień jest ogólnodostępny i można go kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach internetowych, ale także w dobrze zaopatrzonych marketach. Największą popularnością cieszy się pozyskany z niego proszek, susz i sok. Można stosować go na wiele sposobów; jako dodatek do potraw czy napojów albo jeść bez dodatków.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy