Reklama

Zioła adaptogenne: Czym są i do czego się je stosuje?

Prawidłowe działanie układu odpornościowego, równowaga hormonalna, młodzieńczy wygląd i zmniejszenie dyskomfortu związanego ze złym stanem zdrowia - to tylko niektóre z całego bogactwa korzyści, jakie płyną z włączenia do diety ziół adaptogennych. Mogą być one dostarczane do organizmu w postaci suplementów, naparów lub przypraw urozmaicających smak naszych potraw. Oto najpopularniejsze z nich: Schisandra Pochodząca z Chin schisandra znana jest również pod nazwą cytryniec chiński lub "Wu Wei Zi", czyli „pięć smaków", bo kosztując ją można wyczuć nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i pikantną. Jej owoce określane są mianem "jagód wiecznej młodości". Udowodniono, że działają odmładzająco na nasze komórki i hamują procesy starzenia. Chińczycy twierdzą, że po stu dniach stosowania cytryńca, który bardzo korzystnie wpływa na regenerację wątroby i usuwanie z niej toksyn, nasz wzrok staje się ostrzejszy, skóra wygląda młodziej, a krew oczyszczona. Z kolei regularne picie herbaty z Wu Wei Zi skutecznie zwalcza bezsenność, wspomaga przemianę materii i ogólnie bardzo wzmacnia zdrowie psychiczne: działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie i dostarcza energii.

Różeniec górski

Rhodiola rosea, czyli różeniec górski, nazywany również korzeniem róży, złotym korzeniem czy laską Aarona, jest znany ze swoich właściwości uspokajających. Równoważy system nerwowy i łagodzi objawy stresu. Po różeniec górski bardzo często sięgają też himalaiści, ponieważ skutecznie zwalcza chorobę wysokościową i jej objawy.

"Święta bazylia"

Holy Basil, czyli "święta bazylia", stosowana od wieków w medycynie naturalnej, skutecznie wzmacnia naszą odporność i stanowi broń w walce ze stresem. Wykorzystywana jest także w leczeniu nieżytów układu oddechowego, astmy oraz zapalenia zatok przynosowych.

Reklama

Ashwagandha

Ashwagandha, nazywana również indyjskim żeń-szeniem, jest stosowana w tradycyjnej medycynie hinduskiej i wykorzystywana między innymi w leczeniu dolegliwości reumatycznych oraz problemów z pamięcią. Dodatkowo posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na ciało człowieka - redukuje niepokój, obniża ciśnienie krwi oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Moringa oleifera

Moringa oleifera, czyli moringa olejodajna zwana też drzewem chrzanowym jest bogata w aminokwasy, przeciwutleniacze i naturalny błonnik. W liściach drzewa chrzanowego możemy znaleźć między innymi witaminy z grupy A i C, oraz wapń, potas i żelazo. Nic więc dziwnego, że uważa się ją za najlepsze lekarstwo na przeziębienie czy grypę.

Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń syberyjski stanowi naturalne źródło energii dla organizmu. Nie tylko pobudza działanie ośrodkowego układu nerwowego, podnosi wydolność psychiczną i fizyczną organizmu, ale jednocześnie poprawia ogólne samopoczucie i zwiększa naszą tolerancję na stres.

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn lekarski - najczęściej wykorzystywany w kuchni jako przyprawa - ma do zaoferowania znacznie więcej niż charakterystyczny smak i zapach. Bogactwo zawartych w nim substancji naturalnych, czyli flawonoidów oraz kwasu rozmarynowego, sprawia, że ma zbawienny wpływ na naszą koncentrację i pamięć. Co więcej, łagodzi też uporczywe migreny.

Gotu kola

Stosowana od wieków w medycynie indyjskiej Gotu kola zwana inaczej wąkrotką azjatycką wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu szybciej zapamiętujemy informacje płynące do nas z zewnątrz. Dodatkowo korzystnie wpływa na krążenie i wspomaga pracę serca.

Astragalus

Zwolennicy ziołolecznictwa twierdzą, że Astragalus może skutecznie pomóc osobom z objawami zastoinowej niewydolności krążenia, a szczególnie pacjentom po przebytym zawale serca. Chińczyc używali Astragalusa, aby cieszyć się nienagannym zdrowiem i energią.

Żeń - szeń amerykański

Żeń-szeń amerykański przede wszystkim zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz jasność umysłu. Posiada też właściwości przeciwutleniające, które wspierają pracę serca i jego zdrowie. Ponadto korzystnie wpływa na układ odpornościowy i chroni nas przed bakteriami i wirusami.

Brahmi Bacopa

Brahmi Bacopa zwana inaczej Bacopa monnieri lub po prostu bakopą drobnolistną w Azji używana jest od wieków do leczenia najcięższych chorób. Tradycyjnie była wykorzystywana jako preparat wzmacniający. Znana jest również ze swoich właściwości usprawniających myślenie i pracę mózgu.

Korzeń lukrecji

Drogocenne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe korzenia lukrecji są znane naszym babciom od lat. Herbata z lukrecji świetnie łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak kaszel czy suchość w gardle. Dodatkowo świetnie sprawdza się przy zaparciach, ponieważ rozluźnia stolec.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy