Zioła w diecie
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Czosnek bardzo popularną przyprawą w kuchni polskiej. Zawiera m.in. związki o nazwie alliina, trójterpeny, flawonoidy, które obniżają cieśninie tętnicze, a także wykazują działanie bakteriostatyczne. Pozytywny wpływ czosnku na funkcjonowanie układu krążenia jest dobrze udokumentowany w badaniach naukowych. Korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i poprawia w nich przepływ krwi. Eksperci rekomendują 2 ząbki czosnku każdego dnia.
Imbir od setek lat stosowany jest jako lek w ziołolecznictwie. Szczególne zainteresowanie budzi jego wpływ na stężenie glukozy. Badania dowiodły, że ekstrakt ze świeżego lub gotowanego imbiru może przyczyniać się obniżenia poziomu cukru we krwi. Prawdopodobnie imbir zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także przyczynia się do zmniejszonego wchłaniania cukru z jelit.
Mięta pieprzowa bogata jest w olejki, które działają znieczulająco i łagodząco na podrażnione błony śluzowe żołądka. Napar z mięty przynosi ulgę, ponieważ obecny w niej mentol rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Poza tym występują w niej związki o charakterze antybakteryjnym.
Wzmianki o wykorzystaniu czarnuszki w lecznictwie, pojawiają się zarówno w Biblii, jak i na starożytnych papirusach. Już wtedy doceniano jej działanie przeciwskurczowe oraz antybakteryjne. Czarnuszka bogata jest w oleje wielonienasycone, które poprawiają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko miażdżycy.