Reklama

Złote mleko: Stymuluje odporność, zbija gorączkę i regeneruje wątrobę

W dobie pandemii i sezonowych zachorowań na grypę, stymulacja i wzmocnienie układu odpornościowego jest zadaniem priorytetowym. Zatem choćby dlatego warto sięgać po produkty, które nam w tych działaniach pomogą. Na liście niezbędnych specyfików widnieje między innymi złote mleko, które dobroczynny wpływ na organizm zawdzięcza złotej przyprawie, czyli kurkumie. W czym - poza wsparciem w walce z infekcjami - tytułowe złote mleko nam pomoże? Sprawdźmy!

Złote mleko czyli siła natury!

Tradycja picia złotego mleka ma swoje korzenie w medycynie ajurwedyjskiej. Ta - jak wiadomo - wyjątkowo chętnie sięga w lecznictwie po naturalne produkty. Teraz, gdy o zdrowie i działanie układu odpornościowego trzeba dbać z wyjątkową starannością - m. in. z racji pandemii i sezonu grypowego, z pewnością warto pić ów napój regularnie. Kurkuma, która jest bazą złotego napoju - na wiele sposobów stymuluje działanie układu immunologicznego i poprawia wchłanianie substancji odżywczych. 


Naturalny antybiotyk i regeneracja wątroby


Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że "królewski napój" - jak często się złote mleko nazywa - warto włączyć do codziennego menu zarówno profilaktycznie, jak i w sytuacji awaryjnej, gdy organizm zdąży już zaatakować choroba. Wspiera on w walce z rozmaitymi infekcjami wirusowymi, pomaga obniżyć gorączkę, a poza tym łagodzi ból gardła i uporczywą chrypkę. Śmiało zatem można go uznać za naturalny antybiotyk. Dużo mówi się też o dobroczynnym wpływie złotego mleka na pracę i regenerację wątroby, jego  partycypacji w detoksykacji organizmu, udziale w stymulacji układu pokarmowego (m.in. zapobiega zaparciom oraz wzdęciom) oraz uspokajającym działaniu (pomaga m.in. w zasypaniu). Wszystkie wymienione zalety można wzmocnić, wzbogacając recepturę złotego mleka pieprzem cayenne, imbirem, cynamonem czy miodem. Wszystkie wymienione wspierają organizm w walce z rozmaitymi infekcjami. 

Reklama

Jak przygotować złote mleko?


Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste. W zasięgu ręki trzeba mieć przede wszystkim kurkumę (2-3 łyżki) oraz masło najlepiej klarowane. Poza tym działanie  złotego mleka wzmocnią wymienione wyżej przyprawy, takie jak miód, pieprz cayenne czy cynamon (2-3 szczypty). Poza tym potrzeba 1/2 szklanki wody. Bazą złotego napoju jest pasta z kurkumy. Jak ją przygotować? Do gotującej wody trzeba dodać kurkumę i regularnie mieszać (cały czas gotując), aż uzyska się konsystencję pasty. (Jeśli jest za gęsta, trzeba po prostu dolać wody). Na koniec pastę z kurkumy trzeba przełożyć do szklanego słoika i przechowywać w lodówce. Do jednej porcji złotego mleka potrzebna jest  łyżeczka pasty z kurkumy, szklanka mleka oraz 1/2 łyżeczki masła klarowanego. (Mleko trzeba podgrzać, dodać do niego pastę z kurkumy i masło oraz przyprawy).


Złote mleko: Kto powinien zachować ostrożność?


Złote mleko można pić regularnie, a w czasie infekcji nawet 2-3 razy dziennie w kilkugodzinnych odstępach. Można je także serwować dzieciom (od ok. 3.-4. roku życia) kilka razy w tygodniu. Jednak podobnie jak w przypadku innych specyfików zalecany jest umiar i rozwaga. Szczególną ostrożność w piciu złotego mleka powinni zachować nadciśnieniowcy, żołądkowcy, wrzodowcy, alergicy oraz kobiety w ciąży. U wszystkich wymienionych złote mleko może wywołać działania niepożądane; takie jak podrażnienie żołądka, duszności, wysypka czy skurcze macicy.  


Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy