Prawdopodobnie najzdrowszy rodzaj makaronu. Jest też obłędnie smaczny

Makaron z sepią to niezwykła propozycja wśród dań mącznych, która nie tylko przyciąga wzrok swoim intensywnie czarnym kolorem, ale również zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi. Choć spotykany jest często w potrawach rodem z kuchni śródziemnomorskich, w polskich sklepach również jest dostępny. Dlaczego warto zwrócić na niego uwagę?

Makaron z atramentem to coś więcej niż tylko produkt o nietypowym wyglądzie
Makaron z atramentem to coś więcej niż tylko produkt o nietypowym wyglądzie123RF/PICSEL

Skąd bierze się czarny makaron?

Zwykle składniki o czarnej barwie nie wzbudzają w nas kulinarnej ekscytacji. Inaczej powinno być w przypadku tego wyjątkowego rodzaju makaronu. Jego charakterystyczna barwa wynika z dodatku atramentu, zwanego także sepią, pochodzącego od kałamarnicy lub mątwy. Dla polskiego smakosza brzmi to bardzo egzotycznie, jednak warto podejść do produktu z zaciekawieniem. Naturalna substancja zawiera szereg cennych składników odżywczych.

Atrament odpowiada za nietuzinkowy kolor i smak makaronu
Atrament odpowiada za nietuzinkowy kolor i smak makaronu123RF/PICSEL

Jak smakuje makaron z sepią?

W smaku czarnego makaronu dominują słonawe, morskie nuty. Przywodzą na myśl świeże owoce morza, stanowiąc wyrazistą bazę posiłku. Produkt doskonale komponuje się z różnorodnymi sosami. Od lekkich pomidorowych, poprzez kremowe i śmietanowe, aż po zdecydowane w swoim wyrazie dania z dodatkiem krewetek, ośmiornic czy małży. Unikalny profil smakowy makaronu z atramentem sprawia, że potrawy przygotowywane z jego udziałem są zarówno eleganckie, jak i niezwykle apetyczne.

Czy warto jeść makaron z atramentem?

Smakosze gotowi na nowe wyzwania kulinarne zapewne skuszą się na posiłek ze względu na niebanalny wygląd i smak czarnego makaronu. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko kubki smakowe będą podczas degustacji uradowane. Właściwości makaronu z sepią również zasługują na uwagę.

Atrament zawiera cenne antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wpływu wolnych rodników na organizm (m.in. przedwczesnego starzenia) i wspierają układ odpornościowy. Naturalne składniki atramentu, takie jak jod, żelazo i magnez, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym procesów krwiotwórczych i przemiany materii.

W smaku czarnego makaronu dominują słonawe, morskie nuty
W smaku czarnego makaronu dominują słonawe, morskie nuty123RF/PICSEL

Makaron z sepią jest źródłem dobrze przyswajalnych białek, należy jednak pamiętać, że w jego składzie dominują węglowodany proste. To istotne z perspektywy osób, które muszą ograniczać je w swoim jadłospisie. Trzeba również wziąć pod uwagę, że ostateczne właściwości odżywcze i kaloryczność potraw zależą od całego przepisu — wykorzystanych sosów, dodatków oraz sposobu przygotowania. Jeśli połączymy makaron z tłustym mięsem (np. boczkiem) i ciężkim sosem serowo-śmietanowym, danie zamieni się w bombę kaloryczną.

Makaronowe chipsy. Przekąska idealna na imprezę!