Niezawodny przepis na domowy chleb. Idealny na śniadanie, szybko znika
Jeśli nie przepadamy za kupionym w sklepie chlebem, to nie musimy obejść się smakiem. Wystarczy przygotować go samodzielnie, a będziemy mieć świeży bochenek bez wychodzenia z domu. Jeśli obawiamy się, że nie podołamy zadaniu, to nic strasznego. Ewa Wachowicz krok po kroku wyjaśnia, jak w prosty sposób przygotować domowy chleb orkiszowy.

Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz
Chleb orkiszowy, jak przekonuje sama Ewa Wachowicz, jest jednym z najzdrowszych, ponieważ wykorzystuje się do niego najlepsze ziarno. Jeśli akurat ich nie mamy, to można sięgnąć po zwykłą mąkę orkiszową. Jak Ewa Wachowicz przygotowuje swój domowy chleb? Oto tajniki.
Składniki na chleb orkiszowy przepisu Ewy Wachowicz
- 50 g ziaren orkiszu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 25 g drożdży
- szczypta cukru trzcinowego
- 0,5 l ciepłej wody
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- garść siemienia lnianego
- garść ziaren słonecznika
- czarnuszka do dekoracji
Chleb orkiszowy? Jak go zrobić?

- Ziarno zemleć w robocie.
- Dodać płatki, drożdże i cukier.
- Wlać wodę i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie dosypać mąkę i sól.
- Zmiksować.
- Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika.
- Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie.
- Posypać czarnuszką.
- Naciąć nożem w kratkę.
- Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C.
- Gdy się rozgrzeje, chleb powinien się piec przez godzinę.