Niezawodny przepis na domowy chleb. Idealny na śniadanie, szybko znika
Jeśli nie przepadamy za kupionym w sklepie chlebem, to nie musimy obejść się smakiem. Wystarczy przygotować go samodzielnie, a będziemy mieć świeży bochenek bez wychodzenia z domu. Jeśli obawiamy się, że nie podołamy zadaniu, to nic strasznego. Ewa Wachowicz krok po kroku wyjaśnia, jak w prosty sposób przygotować domowy chleb orkiszowy.

Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz
Chleb orkiszowy, jak przekonuje sama Ewa Wachowicz, jest jednym z najzdrowszych, ponieważ wykorzystuje się do niego najlepsze ziarno. Jeśli akurat ich nie mamy, to można sięgnąć po zwykłą mąkę orkiszową. Jak Ewa Wachowicz przygotowuje swój domowy chleb? Oto tajniki.
Zobacz również:
Składniki na chleb orkiszowy przepisu Ewy Wachowicz
- 50 g ziaren orkiszu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 25 g drożdży
- szczypta cukru trzcinowego
- 0,5 l ciepłej wody
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- garść siemienia lnianego
- garść ziaren słonecznika
- czarnuszka do dekoracji
Chleb orkiszowy? Jak go zrobić?

- Ziarno zemleć w robocie.
- Dodać płatki, drożdże i cukier.
- Wlać wodę i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie dosypać mąkę i sól.
- Zmiksować.
- Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika.
- Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie.
- Posypać czarnuszką.
- Naciąć nożem w kratkę.
- Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C.
- Gdy się rozgrzeje, chleb powinien się piec przez godzinę.