Niezawodny przepis na domowy chleb. Idealny na śniadanie, szybko znika

Jeśli nie przepadamy za kupionym w sklepie chlebem, to nie musimy obejść się smakiem. Wystarczy przygotować go samodzielnie, a będziemy mieć świeży bochenek bez wychodzenia z domu. Jeśli obawiamy się, że nie podołamy zadaniu, to nic strasznego. Ewa Wachowicz krok po kroku wyjaśnia, jak w prosty sposób przygotować domowy chleb orkiszowy.

Chleb orkiszowy od Ewy Wachowicz zalicza się do najzdrowszych
Chleb orkiszowy od Ewy Wachowicz zalicza się do najzdrowszych123RF/PICSEL

Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz

Chleb orkiszowy, jak przekonuje sama Ewa Wachowicz, jest jednym z najzdrowszych, ponieważ wykorzystuje się do niego najlepsze ziarno. Jeśli akurat ich nie mamy, to można sięgnąć po zwykłą mąkę orkiszową. Jak Ewa Wachowicz przygotowuje swój domowy chleb? Oto tajniki.

„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat

Składniki na chleb orkiszowy przepisu Ewy Wachowicz

  • 50 g ziaren orkiszu 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 25 g drożdży 
  • szczypta cukru trzcinowego 
  • 0,5 l ciepłej wody 
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • garść siemienia lnianego 
  • garść ziaren słonecznika 
  • czarnuszka do dekoracji

Chleb orkiszowy? Jak go zrobić?

Chleb orkiszowy musi być dobrze wyrobiony w rękach, ale można także skorzystać z robota kuchennego
Chleb orkiszowy musi być dobrze wyrobiony w rękach, ale można także skorzystać z robota kuchennego123RF/PICSEL
  1. Ziarno zemleć w robocie.
  2. Dodać płatki, drożdże i cukier.
  3. Wlać wodę i odstawić na pół godziny.
  4. Po tym czasie dosypać mąkę i sól. 
  5. Zmiksować. 
  6. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. 
  7. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  8. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. 
  9. Posypać czarnuszką.
  10. Naciąć nożem w kratkę. 
  11. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. 
  12. Gdy się rozgrzeje, chleb powinien się piec przez godzinę.