Czy naprawdę kupujesz polską młodą kapustę? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości.

Czy w marcu można już kupić polską młodą kapustę? Katarzyna Bosacka, znana ekspertka od zdrowego odżywiania, rozwiewa wątpliwości! Na swoim Instagramie ostrzega przed wczesną kapustą sprowadzaną z zagranicy i tłumaczy, dlaczego warto poczekać na naszą krajową. Kiedy pojawi się w sklepach i dlaczego warto ją jeść? Sprawdź!

Katarzyna Bosacka to ceniona ekspertka w zakresie zdrowego żywienia.
Katarzyna Bosacka to ceniona ekspertka w zakresie zdrowego żywienia.Jerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka demaskuje mit o polskiej młodej kapuście!

Katarzyna Bosacka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych ekspertek ds. zdrowego odżywiania w Polsce. Dziennikarka, autorka książek, a także była prowadząca popularnych programów o jedzeniu i jakości produktów spożywczych.

Na swoim Instagramie, który obserwuje już niemal 200 tysięcy osób, edukuje Polaków, pomagając im świadomie wybierać produkty spożywcze i unikać żywieniowych pułapek.

Ostatnio na swoim profilu opublikowała filmik, w którym dementuje doniesienia, jakoby w marcu w polskich sklepach można było już kupić młodą, polską kapustę.

W swoim nagraniu Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości:

Polska młoda kapusta pojawiła się w sklepach? A no niestety nie. Jest to tak zwana kapusta wczesna, czyli taka, która nie jest wyhodowana w Polsce, ale przyjeżdża do nas na przykład z Albanii albo z Cypru.
Katarzyna Bosacka

Czym różni się polska młoda kapusta od tej importowanej?

Polska młoda kapusta wyróżnia się unikatowym smakiem.
Polska młoda kapusta wyróżnia się unikatowym smakiem.123RF/PICSEL

Dlaczego to ma znaczenie? Według Bosackiej, smak takiej kapusty różni się od tej krajowej:

Nie smakuje tak dobrze jak nasza polska kapusta. Dlaczego? Bo jest płaska i słodka w smaku!
Katarzyna Bosacka

Co według Bosackiej powoduje, że nasza polska kapusta jest lepsza? Kluczem jest różnica temperatury w nocy i w ciągu dnia.

W nocy, kiedy jest chłodniej, polska kapusta nabiera intensywnego smaku, a w ciągu dnia, kiedy jest cieplej, nabiera słodkości, więc jest i słodka, i kwaśna jednocześnie.
Katarzyna Bosacka

Dodatkowym argumentem jest cena - za główkę importowanej kapusty Bosacka zapłaciła aż 9 zł!

Kiedy pojawi się polska młoda kapusta w sklepach?

Na polską młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać.
Na polską młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać.123RF/PICSEL

Polska młoda kapusta zazwyczaj pojawia się w sklepach w maju, a jej szczytowy sezon przypada na czerwiec. Wcześniej, w marcu i kwietniu, w sprzedaży możemy znaleźć właśnie kapustę wczesną importowaną, np. z Albanii czy Cypru.

Uprawa kapusty w Polsce zależy od warunków pogodowych, a te wczesną wiosną często nie sprzyjają jej szybkiemu wzrostowi. Kapusta to roślina, która dobrze znosi chłodniejsze temperatury, ale do odpowiedniego wzrostu potrzebuje stabilnego ocieplenia.

  • kapusta najlepiej rośnie w temperaturze 10-20°C, ale młode siewki mogą przetrwać lekkie przymrozki do -3°C.
  • potrzebuje dużej ilości światła, dlatego wczesne odmiany uprawia się pod osłonami lub w tunelach foliowych.
  • kapusta wymaga odpowiedniej wilgotności gleby, ale nie lubi nadmiaru wody, który może prowadzić do gnicia korzeni.

W Polsce pierwsze zbiory młodej kapusty pochodzą głównie ze szklarni lub tuneli foliowych, a w pełni polowa kapusta dostępna jest dopiero w maju-czerwcu.

Do kiedy młoda kapusta jest młoda?

Młodą kapustę możemy nazywać "młodą" mniej więcej do lipca, czyli do momentu, gdy główki zaczynają się stawać bardziej zwarte i twardsze.

W odróżnieniu od późniejszych odmian, młoda kapusta ma delikatniejsze, cieńsze liście i więcej wody, co sprawia, że jest słodsza i bardziej chrupiąca.

Prawdziwa polska młoda kapusta dostępna jest od maja do lipca, a jej smak i jakość wynikają z różnicy temperatur między dniem a nocą oraz naturalnych warunków uprawy.

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Warto poczekać na polską młodą kapustę, bo jej smak jest nie do podrobienia!
Warto poczekać na polską młodą kapustę, bo jej smak jest nie do podrobienia!123RF/PICSEL

Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale także bogactwo witamin i minerałów. Oto kilka powodów, dla których warto na nią poczekać:

  • Witamina C - wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. 
  • Witamina K - korzystna dla zdrowia kości i krwi.
  • Witaminy z grupy B - wspierają układ nerwowy i metabolizm.
  • Błonnik - poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie.
  • Minerały - zawiera m.in. potas, wapń i magnez.

Dodatkowo jest lekkostrawna i niskokaloryczna, co czyni ją świetnym składnikiem zdrowej diety.

Zanim skusisz się na "młodą" kapustę w marcu, pamiętaj, że to importowana wersja, która nie dorównuje smakiem tej krajowej.

Katarzyna Bosacka radzi: warto poczekać kilka miesięcy, by cieszyć się prawdziwie polską młodą kapustą - pełną smaku, wartości odżywczych i tańszą niż importowane odpowiedniki.

Halszka Witkowska: Żałoba jest częścią miłościINTERIA.PL