Czy naprawdę kupujesz polską młodą kapustę? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości.

Katarzyna Bosacka to ceniona ekspertka w zakresie zdrowego żywienia.
Katarzyna Bosacka to ceniona ekspertka w zakresie zdrowego żywienia.Jerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka demaskuje mit o polskiej młodej kapuście!

Polska młoda kapusta pojawiła się w sklepach? A no niestety nie. Jest to tak zwana kapusta wczesna, czyli taka, która nie jest wyhodowana w Polsce, ale przyjeżdża do nas na przykład z Albanii albo z Cypru.
Katarzyna Bosacka

Czym różni się polska młoda kapusta od tej importowanej?

Polska młoda kapusta wyróżnia się unikatowym smakiem.
Polska młoda kapusta wyróżnia się unikatowym smakiem.123RF/PICSEL
Nie smakuje tak dobrze jak nasza polska kapusta. Dlaczego? Bo jest płaska i słodka w smaku!
Katarzyna Bosacka
W nocy, kiedy jest chłodniej, polska kapusta nabiera intensywnego smaku, a w ciągu dnia, kiedy jest cieplej, nabiera słodkości, więc jest i słodka, i kwaśna jednocześnie.
Katarzyna Bosacka

Kiedy pojawi się polska młoda kapusta w sklepach?

Na polską młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać.
Na polską młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać.123RF/PICSEL
  • kapusta najlepiej rośnie w temperaturze 10-20°C, ale młode siewki mogą przetrwać lekkie przymrozki do -3°C.
  • potrzebuje dużej ilości światła, dlatego wczesne odmiany uprawia się pod osłonami lub w tunelach foliowych.
  • kapusta wymaga odpowiedniej wilgotności gleby, ale nie lubi nadmiaru wody, który może prowadzić do gnicia korzeni.

Do kiedy młoda kapusta jest młoda?

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Warto poczekać na polską młodą kapustę, bo jej smak jest nie do podrobienia!
Warto poczekać na polską młodą kapustę, bo jej smak jest nie do podrobienia!123RF/PICSEL
  • Witamina C - wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. 
  • Witamina K - korzystna dla zdrowia kości i krwi.
  • Witaminy z grupy B - wspierają układ nerwowy i metabolizm.
  • Błonnik - poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie.
  • Minerały - zawiera m.in. potas, wapń i magnez.
Halszka Witkowska: Żałoba jest częścią miłościINTERIA.PL