Zupa szczawiowa: Jakie ma właściwości?

Tradycyjna zupa szczawiowa jest zdrowym daniem, ale nie każdy powinien ją jeść
Tradycyjna zupa szczawiowa jest zdrowym daniem, ale nie każdy powinien ją jeść123RF/PICSEL

Co zawiera zupa szczawiowa?

Dla kogo zupa szczawiowa?

Szczaw jest cennym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i pomaga dotlenić mózg
Szczaw jest cennym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i pomaga dotlenić mózg123RF/PICSEL
Pesto ze szczawiuInteria KulinariaInteria Kulinaria

Czy wszyscy powinni ją jeść?

Jak przygotować zupę szczawiową?

Tradycyjną zupę szczawiową warto podawać z jajkiem lub grzankami, a także pokrojonymi w kostkę ziemniakami
Tradycyjną zupę szczawiową warto podawać z jajkiem lub grzankami, a także pokrojonymi w kostkę ziemniakami123RF/PICSEL
  • 2 litry wody,
  • 500 gramów surowych żeberek wieprzowych,
  • korpus kurczaka lub 1 szyja indycza,
  • włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera),
  • 1 cebulę,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 300 gramów szczawiu,
  • 250 gramów śmietany 18 procent,
  • 1 łyżeczkę mąki.
  1. Na początku do garnka z wodą włóż pokrojone mięso. Następnie dodaj pół łyżki soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i szumuj zupę, gotuj przez pół godziny.
  2. Dodaj obraną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  3. Szczaw opłucz drobno i posiekaj, następnie dodaj do całości. Gotuj przez 10 minut.
  4. Mąkę wymieszaj w małym rondelku z dwoma łyżkami wody i śmietaną oraz łyżką zupy. Hartuj dodając pomału stopniowo do garnka. Delikatnie zagotuj na małym ogniu i pozostaw jeszcze przez kwadrans.
  5. Zupę podawaj z jajkiem, grzankami lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Smacznego!