Oto jakie zarazki czyhają w brudnej kuchni

Pamiętaj, żeby używać oddzielnej deski do krojenia surowego mięsa
Pamiętaj, żeby używać oddzielnej deski do krojenia surowego mięsa123RF/PICSEL
  • wycieranie brudnych rąk w ścierkę zamiast ich umycia z użyciem mydła,
  • używanie tej samej deski do krojenia różnych produktów,
  • zaniechanie mycie rąk po kichaniu, wycieraniu nosa czy podrapaniu się,
  • dodawanie soli palcami,
  • niemycie rąk przed przygotowywaniem potrawy.

Jakich zasad higieny w kuchni przestrzegać, by się nie zatruć?

Mycie mięsa pod kranem, zwłaszcza drobiowego, to jeden z najczęstszych błędów
Mycie mięsa pod kranem, zwłaszcza drobiowego, to jeden z najczęstszych błędów123RF/PICSEL

Noże i inne narzędzia trzeba segregować i regularnie myć

Campylobacter jejuni - mała znana, a dość niebezpieczna bakteria z drobiu

Podczas przygotowywania mięsa na obiad należy zachować wszelkie środki higieny
Podczas przygotowywania mięsa na obiad należy zachować wszelkie środki higieny123RF/PICSEL
Czy warto przechorować COVID-19?SuperstacjaSuperstacja