3-latka zatruła się Kinder Niespodzianką. "Miała martwe oczy, była półprzytomna"

Jajka niespodzianki zniknęły ze sklepów w Wielkiej Brytanii, jednak coraz częściej słychać o poważnych komplikacjach zdrowotnych u dzieci. 3-letnia dziewczynka trafiła do szpitala po tym jak zaraziła się "salmonellą z czekolady Kinder, którą zjadła w niedzielę". Jej mama przestrzega innych rodziców.

Salmonellą z czekoladowego jajka miała zarazić się 3-letnia Brooklyn-Mai
Salmonellą z czekoladowego jajka miała zarazić się 3-letnia Brooklyn-MaiGetty Images

  • "Dobrowolnie wycofujemy wybrane partie jajek Kinder Surprise jako środek zapobiegawczy, ponieważ dowiedzieliśmy się o możliwym związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli" - poinformowała przed kilkoma dniami firma Ferrero po tym, jak pojawiły się przypuszczenia, że produkty mogą mieć związek z licznie zgłoszonymi przypadkami salmonelli u dzieci.

3-latka trafiła do szpitala po zjedzeniu Kinder Niespodzianki

Fabryka, w której wykryto salmonellę, została już zamknięta. Tysiące czekoladek trafiło jednak do sklepów. Salmonellą z czekoladowego jajka miała zarazić się między innymi 3-letnia Brooklyn-Mai, która na co dzień mieszka ze swoimi rodzicami w Dorset w Wielkiej Brytanii. O tym fakcie poinformowała na Facebooku jej mama.

Dziewczynka miała poczuć się kiepsko po powrocie z przedszkola. Narzekała na ból brzucha, jednak początkowo jej mama nie przejęła się tym zbyt mocno. Z każdą kolejną godziną dziecko czuło się jednak coraz gorzej, a jej temperatura podskoczyła aż do 39 st. Celsjusza.

"Jej temperatura wzrosła do ponad 39 st. [...] Wiedziałam, że coś jest nie tak i zadzwoniłam do lekarza, który przejrzał listę tego, co to może być. Rozłączyłam się, myśląc, że ma wirusa. Trzy dni później potwierdzono, że zatruła się salmonellą z czekolady, którą zjadła w niedzielę" - napisała na Facebooku matka dziewczynki.

Miała "martwe oczy" i była "półprzytomna"

Jak przekazała, jej córeczka w ciągu 96 godzin była przytomna przez zaledwie 12. W tym czasie trudno było nawiązać z nią kontakt. Dziecko było zmęczone i całkowicie pozbawione energii. Kobieta wspomina, że 3-latka miała "martwe oczy" i była "półprzytomna".

Mimo iż od zakażenia minął już tydzień, 3-latka wciąż nie odzyskała pełni sił. Szybko się męczy i brakuje jej energii. Matka dziewczynki zaapelowała do innych rodziców, aby dokładnie sprawdzili słodycze, które podają swoim dzieciom.

Salmonella w produktach Kinder. GIS apeluje

Przed produktami przestrzega również Główny Inspektorat Sanitarny. W komunikacie przekazano, iż dobrowolne wycofanie produktów, wyprodukowanych przez belgijski zakład firmy Ferrero został rozszerzony "ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium".

Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu
poinformowano

"Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem" - przekazał GIS.

***

Michael Bublé wdzięczny i wzruszony. Jego syn pokonał raka© 2022 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas