Antyrakowe parówki
Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się wędliny zawierające korzystne dla organizmu substancje pochodzące z kapusty.
Chodziło o tradycyjnego schabowego z kapustą; zastanawiano się czy jego popularność w Polsce wiąże się tylko z łatwością i powszechnością hodowli w Polsce trzody chlewnej i uprawy kapusty,
czy też ma to jakieś "głębsze" podstawy.
- Już pierwsze wyniki rzuciły mnie na kolana- podkreśla Agnieszka Bartoszek. - Kapusta działa na różnych poziomach, nie dopuszczając do naszego organizmu niebezpiecznych związków, wspomagając obronę własną organizmu i wzmacniając te mechanizmy, które naprawiają już powstałe uszkodzenia - dodaje.
Naukowcy z PG początkowo myśleli o produktach garmażeryjnych, dopiero po nawiązaniu współpracy z jednym z pomorskich zakładów mięsnych okazało się, że możliwa jest produkcja wędlin z kapustą. W sklepach dostępne mają być parówki, kiełbaski typu "frankfurterki" czy kiełbasa krakowska. Co ważne - smakują one jak tradycyjne wyroby wędliniarskie.
Wędliny z dodatkiem kapusty zaliczane będą do tzw. żywności funkcjonalnej o działaniu prozdrowotnym. Do tej grupy należą np. produkty spożywcze wzbogacone w błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe.