Barszcz czerwony

4 duże buraki ćwikłowe; 3 średniej wielkości marchewki; 2 pietruszki; 1/4 selera; cebula; 4 - 5 suszonych grzybów; 2 listki bobkowe; 4 ziarnka ziela angielskiego; 2 - 3 ziarnek pieprzu; sok z cytryny lub kwasek; ocet; cukier; sól; pieprz; wywar z ugotowanej szynki.

Sporządź wywar z włoszczyzny - do 1 1/4 l wody wrzuć pokrajane jarzyny. Osobno pokrój w talarki 4 buraki, dodaj 4 - 5 suszonych grzybków, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej w osobnym garnuszku 0,5 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotuj co najmniej 0,5 godziny. Wszystko przecedź, zlej razem, dodaj wywar z ugotowanej szynki i przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas