Bezkonkurencyjne w walce o zdrowie

Zapobieganie anemii jest dość łatwe, bo produkty obfitujące w żelazo i witaminę C są bardzo smaczne!

Żurawina - Zawarta w niej witamina C znacząco poprawia przyswajanie żelaza. Podobnie działają: natka pietruszki, papryka.

Soki owocowe - Najzdrowsze są świeżo wyciskane, bez dodatku cukru. Popijanie nimi posiłków zmniejsza ryzyko anemii.

Żółtko jajka - To cenne źródło żelaza. Możesz jeść jajka gotowane, smażone lub jako dodatek do sałatek z produktami bogatymi w witaminę C.

Mięso - Żelazo zawarte w mięsie ze względu na łatwe przyswajanie szybko dodaje energii. Jedz je 2-3 razy w tygodniu.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas