Boże Narodzenie 2021: Co oprócz grzybów dodać do kapusty na Wigilię, aby była pyszna?

Kapusta wigilijna to jedno z tych dań, które obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole. Niestety, częściej ograniczamy się do użycia jej jako farszu do pierogów, czy uszek. Jednak warto dać takiej kapuście szansę, zwłaszcza że można ją przyrządzić kilka dni wcześniej i mieć więcej czasu na inne bożonarodzeniowe obowiązki. Podstawowym składnikiem - oprócz kiszonej kapusty - są grzyby, jednak można dodać do niej wiele więcej składników, co zachwyci gości i domowników.

Kapusta wigilijna nie musi być nudna. Można ją podkręcić ciekawymi dodatkami!
Kapusta wigilijna nie musi być nudna. Można ją podkręcić ciekawymi dodatkami!123RF/PICSEL

Kapusta wigilijna: Co trzeba o niej wiedzieć?

Kapusta wigilijna to nieskomplikowana potrawa, która często gości na naszych stołach. Znana jest w różnych regionach Polski i jej receptura może być czasem inna. Jedno jest pewne: kapusta kiszona zajmuje w niej zaszczytne miejsce. Nie trzeba nikogo przekonywać, że produkt ten jest cennym źródłem witamin i minerałów: witaminy C, z grupy B, a także fosforu i żelaza. Proces kiszenia sprawia, że znaleźć w niej można kwas mlekowy, który działa korzystnie na jelita oraz odporność. Niestety, obróbka cieplna sprawia, że część substancji traci swoje właściwości.

Co jeszcze można w niej znaleźć? Przede wszystkim znana jest kapusta wigilijna z grzybami. Jeśli jesień była sprzyjająca i zbiory obfite, to goszczą w niej szlachetne gatunki grzybów. Jeśli ktoś za nimi nie przepada, często posiłkujemy się pieczarkami: wtedy danie ma swój wyrazisty smak i aromat.

Kapusta wigilijna powinna być jarska, czyli pozbawiona mięsa. Niekiedy, gdy spożywamy ją w okresie poświątecznym, można podgrzewać ją na smalcu albo wzbogacić skwarkami lub podsmażaną kiełbasą. Takie dodatki - jak wiadomo - podbijają kaloryczność dania i wtedy kapusta wigilijna jest zamachem na smukłą sylwetkę. Chcąc być wiernym tradycji oraz nie martwić się o nadprogramowe kilogramy, lepiej z takich dodatków zrezygnować. Aby kapusta wigilijna zachwyciła podniebienia, warto dodać inne dodatki: to sprawi, że będzie przepyszna!

Kapusta wigilijna z grochem

Kapusta wigilijna z grochem to kolejna odsłona tego tradycyjnego dania. Dodatek tych strączków sprawi, że potrawa będzie obfitowała w błonnik - cenną substancję poprawiającą kondycję jelit. Jego obecność pomoże regulować trawienie, co jest istotne podczas świątecznego biesiadowania. Ale groch w kapuście wigilijnej oferuje więcej cennych substancji: to źródło białka, które jest budulcem mięśni, a także katalizatorem odporności i trawienia. Niestety, strączki są ciężkostrawne, dlatego trzeba wcześniej je namoczyć i gotować do miękkości. Aby uniknąć wzdęć, jedząc kapustę wigilijną z grochem, warto dodać do niej kminek, który łagodzi nieprzyjemne dolegliwości.

Kapusta wigilijna z żurawiną

Kapusta wigilijna i żurawina? To połączenie gwarantuje niebo dla kubków smakowych
Kapusta wigilijna i żurawina? To połączenie gwarantuje niebo dla kubków smakowych123RF/PICSEL

Zdążyliśmy się już przyzwyczaić do obecności żurawiny na naszych stołach. Jednak najczęściej jest bazą do dżemów lub sosu, który doskonale smakuje do dziczyzny lub drobiu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wzbogacić kapustę wigilijną żurawiną! Jej kwaskowaty smak odrobinę przełamie kapustę i nada lekko słodką nutę do świątecznego dania. Okazuje się, że te bordowe jagody oferują znacznie więcej niż wyłącznie ciekawy smak. Przede wszystkim pomagają poprawić kondycję układu moczowego: oczyszczają go, przywracają prawidłowe pH oraz mogą zapobiegać kamicy nerkowej - bardzo bolesnego schorzenia. Jeśli decydujemy się na dodatek żurawiny do kapusty wigilijnej, to warto sprawdzać skład suszonego surowca. Nadmiar cukru sprzyja nadwadze i niszczy zęby.

Kapusta wigilijna ze śliwką

Suszone śliwki nie są odpowiednie dla cukrzyków! Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny
Suszone śliwki nie są odpowiednie dla cukrzyków! Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny123RF/PICSEL

Śliwki, a raczej jej suszone lub wędzone wersje - to obowiązkowe owoce, które na stole wigilijnym muszą się znaleźć. Jednak najczęściej wędrują w świątecznym kompocie, który nie każdemu - niestety - przypada do gustu. Ale może w tym roku warto przygotować kapustę wigilijną ze śliwką: suszoną lub wędzoną? Dlaczego warto właśnie je dodać? Przede wszystkim ze względu na fakt, że są one źródłem polifenoli - substancji zaliczanych do przeciwutleniaczy. Jak wiadomo, to one mogą chronić przed występowaniem chorób cywilizacyjnych, pozbywać się nadmiaru toksyn oraz zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Śliwki także pomagają regulować pracę jelit, co w okresie świąt jest szczególne istotne. Warto pamiętać, że suszone śliwki w wigilijnej kapuście są bardziej kaloryczne niż ich surowy odpowiednik. Trzeba mieć to na uwadze, jeśli nie chcemy sprawić, by danie było nader kaloryczne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas