Co może uczulać?

U dzieci najczęściej badane są reakcje organizmu na następujące pokarmy:

mleko krowie, żółtko jaja, białko jaja, pszenica, żyto, ryż, kukurydza, soja, drożdże, pomidor, marchew, ziemniak, wołowina, wieprzowina, kurczak, jagnię, indyk, ryby i owoce morza, gruszka, truskawka, orzech ziemny, pomarańcza, kiwi, czekolada, musztarda, dorsz, orzech laskowy, orzech pistacjowy, orzech włoski.

Alergeny wziewne: roztocza kurzu domowego (panel), trawy (panel), drzewa: brzoza, wierzba, leszczyna, chwasty: bylica pospolita, babka lancetowata, grzyby pleśniowe (panel), pierze (pióra gęsi), sierść kota, sierść psa, naskórek królika, naskórek chomika, naskórek świnki morskiej, pióra papużki falistej, pióra kanarka, wełna.

Interpretacja wyników badań - swoiste przeciwciała IgE

klasa choroby stężenie

0 0-0,35 brak swoistych IgE

wynik - brak alergii

1 0,35-0,7 bardzo mało swoistych IgE wynik - alergia możliwa

2 0,7-3,5 mało swoistych IgE wynik - alergia niewielka

3 3,5-17,5 średni poziom swoistych IgE wynik - alergia umiarkowana

4 17,5-50 duży poziom swoistych IgE wynik - duża alergia

5 50-100 wysoki poziom swoistych IgE wynik - bardzo duża alergia

6 100 bardzo wysoki poziom swoistych IgE wynik - wyjątkowo duża alergia